Paylaş
Şeber, sonbahar mevsiminin besinlerinden birinin mantar olduğunu, mantarın sağlığa yararları ile sofralarda yer almayı fazlası ile hak ettiğini ifade etti. Şeber, yaklaşık 100 gram mantarın bir yetişkinin günlük selenyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 32’sini, bakır ihtiyacının yüzde 20’sini, potasyum ihtiyacının yüzde 10’unu ve protein ihtiyacının yüzde 4’ünü karşıladığını belirtti.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kalp sağlığını koruyor
Şeber mantarla ilgili, "İçerdiği karbonhidrat-protein yapılı fito besin öğeleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmekte, artrit gibi hastalıklardan korunmada, kanser riskini azaltmakta ve kalp sağlığını korumakta yararlı olduğu düşünülmektedir. Mantarda bulunan selenyum ve bakır minerallerinin vücudumuzu toksinlerden temizleyen sistemler açısından önemli olduğu bilinmektedir. İçerdiği mineraller açısından mantarın antioksidan etkisi olduğu ve vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir” şeklinde konuştu.
Mantardan maksimum fayda sağlamanın yolları
“Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda düzenli tüketilen mantarın vücuttaki antioksidan enzimleri uyardığı belirlenmiştir. Mantarın içerdiği CLA isimli bir yağ asidinin hormona bağlı meme kanseri ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğu biliniyor” diyen Şeber, mantardan maksimum fayda sağlamanın yollarını ise şöyle sıraladı:
"Mümkünse 3-4 günden fazla bekletmeyin. Rengi kararmaya başlayan mantarların sağlık açısından önemli olan fitobesin içeriklerinin azaldığı bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır. Mantar zehirlenmeleri ülkemizde eski yıllara nazaran az görülse de hala bir sorundur. Kültür mantarı dışında mantar tüketmeyiniz. Özellikle benekli mantarların tüketilmemesi önerilmektedir. Buzdolabında hava almayacak bir kapta saklamak, fitobesin öğesi kaybını azaltarak mantardan maksimum fayda sağlamanızı sağlar. Kurutulmuş mantarları, dondurucuda 6 ay-1 sene arası muhafaza edebilirsiniz. Dondurucuda muhafaza edilmeyen mantarların bozulma süresi de kısa olacaktır."
Şeber, mantarın vücutta ürik aside dönüşen pürinlerden zengin olduğunu, ürik asit seviyeleri ile ilişkili olan böbrek taşı sorunu olanların ve gut hastası olanların tüketmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Paylaş