Paylaş
Yazı bronz bir tenle geçirmek isteyenler, güneş yağları, güneş kremleri, hangi saatte güneşlenmeleri gerektiğine dair birçok bilgi araştırıyor. Fakat bronzlaşma sadece bunlarla ilgili değil. Beslenme tarzımız ve seçeceğimiz besinlerde bronz bir ten için son derece gerekli ve önemli.
Beta karoten özellikle turuncu-kırmızı sebzelere rengini veren, vücutta A vitaminine dönüşen pigmenttir. A vitamini deri sağlığı için en gerekli vitaminlerden biridir. Deri bütünlüğünü korur ve saç ve tırnak sağlığına destek olur. Beta karotenden zengin sebzeler sadece brozlaşmayı hızlandırmaz aynı zamanda güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruma sağlayarak deri kanserine yakalanma riskini azaltır.
Yaz mevsiminin beta karotenden en zengin besinleri havuç, tatlı patates ve kayısı. Bunlar dışında mısır, domates, kırmızıbiber, ıspanak, kavun da beta karoten içeriyor.
Yumurtanın sarısı da A vitamininden oldukça zengindir. Bu nedenle bronzlaşmanın hızlanmasında etkili besinlerin başında yumurta sarısı gelir. Yaz sıcaklarında yumurta yemekte zorlanıyorsanız sebzeli omlet, menemen gibi yumurta kokusunu çok hissettirmeyen yemeklerden faydalanabilirsiniz.
Mangoda A vitamini öncülü maddeleri yüksek oranda içeren meyvelerdendir. Yaz sıcaklarında meyve olarak tüketilebileceği gibi dondurma ile karıştırılarak milk shake veya buz ile karıştırılarak frozen olarak da tüketilebilir.
Zeytinyağı tüketmek daha bronz bir cildiniz olmasına yardımcı olmasa da bronzlaşmış teninizi daha uzun süre muhafaza etmeniz açısından gerekli besinlerin başında gelir.
İçerdiği antosiyanidin sayesinde kollojen dokunun desteklenmesini ve sağlıklı kalmasını sağladığı için deri sağlığı açısından önemlidir.
Kuruyemişler daha bronz olmamızı sağlamasa da içerdikleri selenyum sayesinde derimizi kötü dış etkenlere karşı korur ve daha sağlıklı gözükmesine yardımcı olur.
Zengin A vitamini kaynaklarından biri olan somon da daha hızlı bronzlaşma sağlamasının yanı sıra deri sağlığının korunması açısından da destek oluyor. Aldığınız omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığınızı korumak da cabası.
Malzemeler (4 kişilik)
Yapılışı: Malzemeleri küp küp doğrayarak blendera koyun, portakal suyu ve Hindistan cevizi suyunu ilave edin. Ayran kıvamında bir içecek oluşuncaya kadar karıştırın.
Paylaş