Paylaş
31 Ekim “Halloween” artık ülkemizde de 'Cadılar Bayramı' veya “Korku Partileri” adı altında kutlanmakta.
Bundan 10 sene önce ülkemizde 'Cadılar Bayramı' hakkında çok az kişi bilgi sahibi iken bugün pek çok mekanda, okullarda kutlamalar ve eğlenceli partiler düzenlenmekte. Bu kutlamaların olmazsa olmazı ikramlık özel yiyecekler, parti oyunları ve kostümlerdir.
Amerika’da ve birçok Avrupa ülkesinde bayram olarak oldukça kapsamlı bir bayram şekilde kutlanıyor. Tüm evler, okullar, bahçeler hatta arabalar çeşit çeşit korku aksesuarları, ışıklandırmalar ve tabii ki Halloween’in olmazsa olmazı balkabakları ile süsleniyor.
Tüm parti malzemeleri satan dükkanlarda inanılmaz çeşitte maskeler, kostümler ve süsler, aksesuarlar satılıyor. Yurt dışındaki partiler veya sokak festivalleri için çocuklar, ebeveynler ve gençler herkes en ilginç kostümü giymek için birbiriyle yarışıyor. Her sene bir önceki sene giydiklerinden çok daha farklı bir karaktere bürünmeye çalışıyorlar. Pek çok mekanda birbirinden farklı konseptlerde partiler düzenleniyor.
Cadılar Bayramı'nın tarihçesinden biraz da bahsedersek eğer, ilk kutlayanların Kelt rahipleri olduğu düşünülür ve bu kutlamaların tarihçesi İsa’dan önce 700 yılına kadar uzanıyor. Bu bayram o zamanlarda, hasat mevsiminin sonu olarak Kasım’ın ilk günü kutlanırmış. Sonraki yıllarda ise 1 Kasım’dan önceki gün ve gece, yani 31 Ekim günü ve gecesinde kutlanmaya başlanmış ve zamanla ünü tüm dünyaya yayılmış.
Hasat mevsiminin bitiminden önceki gece, insanlar aç gözlü ruhları evlerinden uzak tutmak için kapılarına yiyecek bırakırlarmış. Festivale gidenler ise etrafta dolaştıklarına inandıkları kötü ruhlar kendilerini rahat bıraksınlar diye, hayalet, cadı gibi ürkütücü kostümleri giyerlermiş.
Bu yüzden Cadılar Bayramı’nda bu tarz kıyafetler, kostümler giymek bir gelenek haline gelmiş.Cadılar Bayramı’nın simgeleri kara kediler ve balkabaklarıdır.Balkabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde kesildikten sonra içinde bir mum yakılarak şeytani bir görünüme sokulmaya çalışılır. Günümüzde ise balkabakları bu bayramın en popüler süsleme dekor malzemesi olmuş durumda.
Ülkemizdeki kutlamalara gelince; günümüzde okullar da çocuklar için düzenlenmiş eğlenceli partiler yapılmakta. Her çocuk bu partiye balkabağı, iskelet, yarasa, vampir gibi kostümlerle katılmakta.
Sakın ola ki bu kostümlerin isimleri gibi korkunç ve ürkütücü olduğunu düşünmeyin. Çocuklar için parti mağazalarında birbirinden sevimli şeytan, cadı, hayalet, örümcek ve iskelet kostümleri satılmakta.
Tabii bir diğer konu da parti mekanının süslenmesi. Cadılar bayramı süslemelerinde kullanılan birbirinden sevimli aksesuarlar bulmanız mümkün, bırakalım korkunç süsleme malzemeleri kurukafalar, yarasalar, örümcekler yetişkin partilerini süslemek için kullanılsın.
Siz çocuklar için bir Cadılar Bayramı partisi düzenliyorsanız eğer üzerinde sevimli balkabakların, hayaletlerin bulunduğu, birkaç malzeme ile mekanı süsleyebilirsiniz.
Amacımız elbette ki çocukları eğlendirmek. Hele ki asıl amacı bol miktarda şeker tüketmek olan bu parti çocuklar için oldukça keyifli olacaktır.
Cadılar bayramının en çok tüketilen şeker çeşidi ise elma şekeridir. Parti öncesi elma şekeri temin etmeyi unutmayın.
‘Trick-or-treat’(Oyun ya da ikram) partinin en önemli kısımlarından biri.
Tüm çocukların parti kostümlerini giydikten sonra oyunlardan önce harika tatlarla buluşma zamanı. Hayalet şeklinde parmak sandviçler, balkabağı şeklinde renkli şekerli kurabiyeler, patlamış mısır, elma şekerleri, yarasa desenli cupcakeler çocukların çok ilgisini çekecek.
Buz kalıpları:
Sizler için harika bir ipucu daha, önceden aldığınız minik örümcekleri (veya benzeri bir akseuarı bu kurukafalı yüzük de olabilir) buz kalıplarının içine koyup üzerine su katarak farklı buz kalıpları yapabilirsiniz. Her çocuk, bardağında eriyen buz kalıbının içinden çıkan davetsiz misafiri görünce çok eğlenecektir.
Hazırlaması kolay, eğlenceli Cadılar Bayramı atıştırmalıkları:
Elma Isırıkları
Elmaları ağız şeklinde kesip içlerini de, diş şeklinde kesip hazırladığınız çileklerle şekillendirebilirsiniz.
Havuç parmaklar:
Önceden hazırladığınız dip sosun içine parmak şeklinde kestiğiniz havuçları yerleştirip yine bademleri tırnak şeklinde, boyuna incecik dilimler halinde kesip krema ile veya hazırlamış olduğunuz dip sos yardımı ile havuçlara yapıştırabilirsiniz.
Sosisten mini mumyalar
Parmak boyunda kesmiş olduğunuz sosisleri uzunlamasına keserek hazırladığınız milföy hamuru ile resimdeki gibi mumya şeklinde sarıp fırında pişirebilirsiniz. Gözlerini de hardaldan yapabilirsiniz. Minik mumyalar çok iştah açıcı olacak.
Tarçınlı kurabiyeler
Artık her yerde insan figüründe veya kedi figüründe kurabiye kalıpları bulunabiliyor. Bu kalıpların üzerine beyaz şeker hamuru ile iskelet figürleri yapabilirsiniz. Kurabiyelerin tarçınlı olanları oldukça lezzetli olacaktır.Çocuklar hazırlamış olduğunuz eğlenceli atıştırmalıklar ve sandiviçlerle karınlarını doyurduktan sonra sıra birbirinden eğlenceli parti oyunlarında.
[fotogaleri=294]
Paylaş