Paylaş
Sağlıksız beslenme, stres ve yoğun iş hayatına bağlı hareketsiz yaşam, toksin; yani sağlığa zararlı etkileri olan maddelerin vücutta birikmesine sebep olur. Vücuda gerekli olan enerji üretilirken serbest radikaller denilen ve vücutta istenmeyen maddeler oluşmakla birlikte yemeklerden, havadan ve fiziksel temaslar sonucunda da toksin alınabilir. Bunlar vücuttan uzaklaştırılamazsa; kanser, kalp-damar hastalıkları, erken yaşlanma, diyabet, artrit gibi riskleri artırmaktadır. Bunun yanında baş ağrıları, halsizlik, yorgunluğa da neden olabilmektedir.
Toksinleri vücuttan uzaklaştıran başlıca organımız ‘KARACİĞER’dir. Toksinler dışarıya; böbreklerden idrarla, deriden terle, bağırsaklardan dışkı yoluyla atılmaktadır. Bunun için karaciğerin yanı sıra bağırsak sistemimizin de iyi çalışması çok önemlidir.
Antioksidan vitamin olarak bilinen; A, C ve E vitaminleri yanında, özellikle çinko ve selenyum mineralleri de serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırmada görev almaktadır.
ENGİNARda bulunan cidarin adlı madde başta karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar ve lahana gibi sulforafan içeren besinler karaciğer sağlığını korumanın yanı sıra anti kansorejen etki göstermektedir. İçeriğindeki lifler sayesinde bağırsak florasını desteklemektedir.
Portakal, limon, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller yüksek oranda C vitamini içeriği ve liminoid içeriği ile bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynarlar.
Yulafın yapısında suda çözünebilen bir lif olan betaglukan bulunur. Bağırsak ve sindirim sistemine yardımcı olmakla birlikte vücut için önemli bir antioksidan olan selenyum da içermektedir.
Yoğurt ve kefirin içeriğinde bulunan probiyotikler (faydalı bakteriler), bağırsak florasını düzenleyerek toksinlerin vücuttan uzaklaştırmasına yardımcı olur.
C vitamini ve lif içeriği yüksek olan ananasın içeriğindeki bromelain enzimi de vücuttan toksin atıcı etki gösterir. Sindirime yardımcıdır, inflamasyon ve ödemi de etkili bir biçimde azaltır.
Sarımsak, soğan, pırasa ve arpacık soğanı da içeren allium bitki ailesi, antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini destekler. Karaciğerden toksinlerin atılımını sağlar.
Yeşil çayda bulunan “epi-gallo-kateşin-3-gallat" adı verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen biyolojik aktif öğenin başta bağışıklık sistemi, kolesterolü azaltıcı etkisi ve kan basıncını düzenlenmesi gibi olumlu etkileri bulunmaktadır.
Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak
[fotogaleri=3222,3154,2952]
Paylaş