Ramazanda beslenme açısından sahura kalkılmasının önemli olduğuna değinen Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak, ramazan için örnek sahur seçeneklerini açıkladı.
Haberin Devamı
Beslenme açısından en önemli nokta, sahura kalkılması koşulunun yerine getirilmesidir. Oruç sırasında yaklaşık 17 saat aç kalınmaktadır. Sahura kalkmadan oruç tutulursa açlık süresi 20 saate yaklaşmakta ve hem bedensel sağlık hem de zihinsel konsantrasyon ciddi anlamda etkilenmektedir.
Sahurda gün boyu sizi enerjik tutacak yiyecek ve içecekler tercih etmek gerekir. Sıvı desteğinin yanı sıra kan şekerini hızlı yükseltmeyecek ve uzun süre tok tutacak seçimler yapmaya özen gösterilmelidir.
Günlük hayatımızda nasıl az ve sık beslenmemiz gerekiyorsa ramazanda da bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadığımız tüm besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için iftardan sonraki öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır.
Haberin Devamı
Sahura kalkıldığında midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmelidir. Sahurda yapılacak güzel bir kahvaltı, bir gün sonrasının orucuna hazırlık için ideal olacaktır.
Tok tutacak protein içeren besinler: süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir, yumurtalı, kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri, baklagiller olabilir.
Kan şekerini dengeleyecek karbonhidratlar: tam taneli tahıllar ( çavdar, tam buğday ekmeği gibi) bulgur, kiona, karabuğday, tam buğday makarnası, bulgur eklenmiş tahıllı çorbalar olabilir.
Tokluk hissini uzatan sağlıklı yağlar: susuzluğu arttıracağı için sahurda zeytin yerine 4-5 ceviz veya 10-15 badem fındık gibi seçimler, 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı daha iyi olur.
Sıvı desteği için başta su olmak üzere, şekersiz komposto, hoşaf, ayran, kefir, bitki çayları, az şekerli limonata seçilebilir. Çalışma temposu yoğun olanlar ve fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka sahurda yeterli su tüketmelidirler.
RAMAZAN İÇİN ÖRNEK SAHUR SEÇENEKLERİ
2 dilim tam buğday ekmeği, 1 dilim peynir, 1 adet yumurta, 1 porsiyon taze meyve, 4 tam ceviz, söğüş sebze
1 kase yoğurt, 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 porsiyon taze meyve, 2 tam ceviz, 1 çay kaşığı keten tohumu, tarçın
1 adet kepekli tost, söğüş sebze, 1 bardak ayran ve 1 porsiyon taze meyve
1 kase çorba, 1 avuç içi kadar pide, 1 tabak az yağlı sebze yemeği, 1 kase cacık
1 yumurta sarısı, 2 yumurta beyazı ile bol domatesli-biberli melemen, 1 dilim peynir, 2 dilim ekmek, çiğ söğüş sebze
1 su bardağı kadar haşlanmış makarna ile peynir veya yoğurt, çiğ söğüş sebze
1 dilim az yağlı sebzeli börek, 1 bardak ayran/yoğurt ve şekersiz komposto