Ramazan ayında öğün sayısının azaldığına dikkat çeken Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak, ramazan ayı için beslenme önerilerinde bulundu.
Haberin Devamı
Ramazan ayı, bedenimizin ve ruhumuzun arınmasını sağlayan çok özel bir dönemi kapsar. Bu dönemde ideal beslenme, öğün sıklığının normal hayata en yakın şekilde uygulanması ile sağlanabilir. Ramazan ayında oruç tutabilenlerin beslenme alışkanlıkları normale göre oldukça değişiklik gösterir. Öğün sayısı azalır, üç ana öğün olan günlük beslenme iki öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimi artar. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimi ise azalır.
RAMAZAN BOYUNCA UYGULANACAK ÖNEMLİ İPUÇLARI
Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek, yapılacak en doğru davranıştır. Bu şekilde hem açlık süreniz azalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz.
Ramazan süresince meyve tüketimi düşebiliyor. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da şeker ilave etmeden tarçın çubuğuyla pişirerek komposto olarak tüketmeye çalışmalısınız.
Kabızlık problemi yaşamamak ve lif alımını artırmak için çiğ sebze/meyve/tam tahıllar/baklagiller gibi lifli besinlerin tüketimi artırmalısınız.
Hareketsiz kalmamaya özen göstererek, gün içinde aktif olmanın yollarını aranmalıdır. İftardan sonra mutlaka yarım saatlik yürüyüşler yapmak rutin haline getirmelisiniz.
Oruçluyken vücudumuz uzun süre susuz kalıyor ve ter ile vücutta sıvı kaybı yaşanıyor. Bu durumu telafi edebilmek için iftar ve sahur arasında bol bol su içmeye özen göstermelisiniz.
Sebze yemeklerini hazırlarken ekleyeceğiniz yağ miktarını 1 kg sebze için 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı ile sınırlandırmak yağ alımının kontrolü açısından uygun olacaktır.
Salata hazırlarken içine 1 tatlı kaşığı kadar yağ eklemek, yağda eriyen (A, D, E, K) vitaminlerin emilimi için yeterlidir fazlasını eklemeye gerek yoktur. Unutmayın, eklenen her tatlı kaşığı yağ 45 kaloridir.
İçeriğindeki kalsiyum ile oruç tutarken de yağ yakımına yardımcı olması için her gün 2 su bardağı az yağlı süt, yoğurt veya türevlerini tüketmelisiniz.
Mideyi rahatsız etmemek, kalori alımını kontrol etmek ve fazla yağ almamak için kızartma ve kavurma yöntemleri yerine ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulama şeklinde pişirmeye özen göstermelisiniz.