Sinameki otunun nane veya rezene ile birlikte tüketilmesi daha faydalı.
Haberin Devamı
Sıklıkla kullanılan bir bitki türü olan sinamekinin 400′ü aşkın türü yetişmektedir. Sinameki bitkisinin müshil etkisi bulunduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Gizem Şanlı Ak, bu bitkinin sağlığa faydalarını sıraladı ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.
Özellikle geçici süreli olarak, kabızlık ile ilgili problem yaşayanlarda kullanılabilmektedir. Uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez çünkü bağırsak tembelliğine yol açabilmektedir.
Sinameki otunun faydaları
Zayıflamaya direkt bir etkisi olmamakla birlikte ödem atımına yardımcı olmaktadır.
Kabızlığa karşı etkili bir müshil olarak kullanılır.
İştah kesici etki gösterebilmektedir.
İdrar söktürücü ve şişkinlik azaltıcı olarak diğer bitkiler ile karışım olarak kullanılır.
Basur, fistül, anal ve bağırsak ameliyatından sonra kullanımıyla sindirimi kolaylaştırır.
Midede ülsere sebep olan bakterilerin üremesine engel olabilmektedir.
İdrar yollarındaki bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılmaktadır.
Sinameki otunun yan etkileri nelerdir?
Uzun süreli kullanımı bağırsakların normal fonksiyonunu etkileyebilir ve sindirim sisteminde tembelliğe yol açabilir.
Mide ağrısı, mide bulantısı ve uzun süreli ishale neden olabilir.
Kolit ve Irritabıl bağırsak sendromu olan bireyler sinameki çayını kullanmamalıdır.
Müsil etkisi nedeniyle, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor, bazı vitaminlerin bağırsaklar tarafından emilimini engelleyebilir.
Gebelik ve emziklilik döneminde ve 12 yaş altı çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.
Kalp damar hastalığı, tansiyon ve sindirim problemleri için düzenli ilaç kullananlar sinameki kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmalıdır.
Sinameki otu nasıl tüketilmeli?
Sinameki yapraklarından veya meyvelerinden iki çay kaşığı demliğe konur ve üzerine 300 ml kaynar su ilave edilip, 5-10 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra içilir.
Çok fazla miktarda kullanıldığında mide ve bağırsaklarda sancıya sebep olabilir. Bu etkinin önüne geçebilmek için rezene ve nane gibi diğer bitkilerle karıştırarak tüketilebilir.