Paylaş
Dışarıda sağlıklı beslenmek veya diyet yapmak gittikçe büyüyen bir problem haline gelmeye başladı. Açken fast food restoranlar başımızı döndürürken dışarıda sağlıklı ve doğru seçim yapmak zorlaşıyor. Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, dışarıda sağlıklı beslenmenin yollarını sıraladı.
Yoğun çalışma hayatı, bazen çalışma masasından kalkıp yemek yemeğe bile engel olabiliyor, bu durumda elimiz hemen telefona uzanıp yemek siparişi verebiliyoruz ve maalesef bu siparişlerin birçoğu yüksek kalori ve yağ içeren fast food yiyecekler oluyor. Sipariş verirken fast food tarzı seçimler yerine tercihimizi peynirli ve hindi fümeli bir sandviç yanında ayran ya da ızgara ve salata yönünde kullanmaya özen göstermeliyiz.
Birçok semtte ev yemekleri yapan ya da menülerinde az yağlı ve sağlıklı besinlere yer veren restoranlar bulunuyor. Önemli olan bir dedektif gibi menüyü iyi incelemeniz! Hatta mümkünse restorana gitmeden önce internet sitesini bulup menüsünü inceleyip siparişine karar vermeniz gerekli, böylece menüdeki diğer yiyeceklerin aklınızı çelmesine izin vermemiş olursunuz. Balık restoranları ve geniş salata bar seçeneği sunan restoranlarda genellikle sağlıklı tercihleri bulabilirsiniz.
Dışarıda sağlıklı beslenmek istiyorsanız, görünmeyen kalori tuzaklarına düşmemelisiniz. Masaya gelen ekmek sepeti, zeytin ve zeytinyağı tabağını yemek öncesi boş kalori almamak için geri çevirmelisiniz.
Gazlı, light veya şekerli diğer içecekler yerine yemekte içecek siparişiniz ‘su’ hatta buzlu su olsun ve yemek gelene kadar suyunuzu yudumlamaya başlayın. Genellikle en sık yaptığımız hata susama hissi ile açlığı karıştırmamızdır. Su, doğal maden suyu ve ayran en iyi, en sağlıklı içeceklerdir.
Yağlı, panelenmiş, kızarmış ve kremalı ifadeleri yemeğinizin bol kalori yüklü olduğu anlamına gelir. Mayonez, tartar sos veya kremalı soslar yerine ketçap, hardal, barbekü sosu, salsa veya taco sosları tercih edebilirsiniz. Doğru seçim yapmak için yağlı ve yağsız etleri de öğrenmelisiniz.
Balık: Yağsızdır veya yağı olanlar sağlıklı yağ olarak kabul edilen Omega 3 içeriğine sahiptir.
Tavuk ve hindi: Derisi ayrılırsa yağ oranı düşüktür ve beyaz kısmı koyu renkli kısmından daha az yağ içerir.
Et: Görünür yağlar ayrılmalıdır. Görünür yağlar ayrıldığında dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20'dir.
Uzman Diyetisyen
Gamze Şanlı Ak
[fotogaleri=1338]
Paylaş