Paylaş
Çocuklarımız spor yapmaya başlamadan önce onların ilgilerini ve yeteneklerini, ihtiyaçlarını ve zamanlamayı doğru tespit etmeliyiz. Evet, her çocuk spor yapabilir. Sporcu olmak zorunda olmadan, sporun tıpkı yetişkinler gibi keyfini çıkararak, sağlık için yapılanını çocuklarınız için de isteyebilirsiniz. Onlarla birlikte bir spor branşı seçin ve hayatına sporun zevkini ekleyin. İşte, yaş grubuna göre çocukların yapabileceği sporlar…
Yüzmeye 3 yaştan itibaren başlangıç programları ile başlanabilir.
Yüzme branşı, yenme ve yenilmenin yoğun yaşandığı bireysel bir spordur. Antrenman sorumluluğu ve yarışma güdüsü önemlidir. Bazen antrenör desteği ile sırf öz güveni gelişsin diye çocuklar yüzmeye gidebilir ama sonrası tümüyle onların bu eğitime verdikleri tepkiye bağlıdır. Yani pedagojik formasyonu olan bir eğitmen ile öz güven gelişimi için çalışılabilir ama “Sporcu olsun, belki öz güveni gelişir” beklentisi sorgulanmalıdır. Bu gibi destek uygulamaların ihtiyaçları ve gelişimi takip eden bir uzman eşliğinde yapılması beklenir.
6 yaştan itibaren başlangıç programları ile tenise başlanabilir.
Tenis branşı, aletli spor branşları içinde en revaçta olanıdır. Bireyseldir. Hırsını kontrol edebilen ve bunu pozitife çevirebilen çocuklar için mutlak başarı beklenecek bir branştır.
Raketle tanışmadan önce topla ve oyuncakla da olsa çocuk raketle tanıştıysa ne kadar ilgi duyduğuna bakılmalıdır. Tenis uzun, zorlu bir eğitim sürecidir. Çok hareketli ve sabırsız çocuklar için bu süreç eğitici olabilir.
6 yaştan itibaren başlangıç programları ile basketbola başlanabilir.
Basketbol bir takım sporudur. 9 yaştan itibaren ise tüm çocuklara önerilir. Kural tanımlaması ve aidiyet hissi için takım sporları uzman hekimlerce de önerilir.
Eğer çocuğunuzun sosyalleşmesi için biraz desteğe ihtiyacı varsa veya çocuk lider ruhlu ama paylaşmayı bilmiyorsa, yenilmeye tahammülü olmayan her şeyde kendini başarılı olmak zorunda hissediyorsa takım içinde tüm bunları bir dengeye oturtabilir.
8-9 yaşından itibaren başlangıç programları ile voleybola başlanabilir. Üstün teknik gerektirir. Genel becerileri zayıf olan çocuklarda eğitim süreci zorlu olabilir. Kontrol mekanizması ve kuralları tanımlama da önemli bir uyarandır.
Çocuğun öncelikle topu sevmesi ve top hakimiyeti ile ilgili belli becerileri olduğunu göstermesi gerekir. Lastik topla da olsa voleybol oynayabiliyorsa geliştirilebilir bir yetenek algısı doğar.
7 yaştan itibaren başlangıç programları ile futbola başlanabilir. Sosyalleşme, paylaşım, uyum ve bir guruba ait olmaları için idealdir.
Her çocuğun bir topu vardır, bir de tuttuğu takım. Çocuk, futbolla ilgili yaşıtlarından farklı teknikler kullanıyorsa bunu özellikle babalar fark eder. Şut atmak, top sürmek gibi beceriler öne çıkan belirtilerdir.
3-6 yaş arası bu spora başlanabilir.
Beden yaşı, esneklik ve algı önemlidir. Ritmik jimnastik bireysel bir spordur. Üstün esneklik gerektirir. Esnek olmayan çocuklar için hem zorlayıcı hem de sakatlık riski bulunan bir branştır.
Yeteneği olan öğrencinin gelmesi önemlidir. Burada gözlemlenecek olan esnekliktir. Bacaklarını açıp oturan veya oturmaya çalışan, köprüler kuran, taklalar atmaya çalışan çocuklar zaten çok kolay fark edilir. Esneklik anne babaların en kolay fark edeceği beceridir.
Okçuluğa başlangıç yaşı verilen eğitime bağlıdır. Okul öncesi için hazırlanmış malzemeler ile 6 yaşta çalışabilir ama asıl yaş 9-12’dir.
Okçuluk bireysel bir spordur. Dikkat gelişimi için çok değerli veriler bulunur. Ancak çok hareketli çocuklar bu branşta mutlu olmayabilir. Eğitilebilirliğine, kontrollülüğüne bağlı olarak hareketli çocukların dikkat dağınıklığı ve motivasyonu için de kullanılabilen okçuluk iyi de bir kontrol sistemine sahiptir.
Spor Eğitmeni
Funda Öztürk Alban
Paylaş