Paylaş
Hepimiz çocuğumuzun en az bir spor branşı ile uğraşmasını isteriz. Yeteneği olsun olmasın spor yapması, onun sağlığı için en önemli etkendir. Ancak hangi spor branşını yapması onun için daha etkili olur diye mi düşünüyorsanız? işte Spor Eğitmeni Funda Öztürk Alban’dan yanıtlar…
Her çocuğun 3-6 yaş arasında ana branşlar denilen yüzme ve jimnastik ile spora ilk adımı atması gerekir. Bu süreç hem onun ihtiyaçlarını hem de yeteneğini belirler. 3-6 yaştaki yüzme ve jimnastik eğitimi, hem yüzme gibi hayati bir olguyu gerçekleştirmeyi hem de özgüveni geliştirir. Jimnastik ise eğer temel jimnastik denilen temel bedensel becerilerin gelimi şeklinde sunulduysa ki doğru olan da budur işte o zaman bedenini doğru kullanmasını öğretir ki hayatı boyunca işine yarayacak önemli bir bilgi ve beceri oluşturmuş demektir.
Çocuğun sosyal-duygusal gelişimine, yeteneklerine ve isteklerine önem verilmeli!
Örneğin; dikkati dağınık, motive olmakta, odaklanmakta zorlanan bir çocuğun yüzmenin ya da jimnastiğin yanında okçuluk ve satranç gibi branşlarda nasıl odaklanacağını, nasıl düşüneceğini ve motive olacağını öğrenebilir.
Örneğin; çok sosyal olmayan içine kapanık bir çocuğun jimnastik ve yüzmenin yanında takım sporlarına yönlenmesi, bireysel sporlar olan jimnastik ve yüzmedeki başarısından oluşan özgüvenden sonra takım sporu ile ait olma, birlikte hareket etme, sosyalleşme ile ilgili güdülerini geliştirir.
Eğer çocuğunuz çok başarılı, özgüveni yerinde hatta yenilmeye tahammülü olmayan, liderlik vasıfları gelişmiş ama ben merkezli bir çocuk ise takım sporları ile tanışıp başarıyı da başarısızlığı da paylaşmasını sağlayabilir, benmerkezcilikten kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz.
Aslında ilk olarak çocuğunuzu tanıyıp doğru tahlil etmeli, buna göre ihtiyaçlarını belirlemelisiniz. Çocuk büyürken kişiliğini doğru analiz etmeli ve ekleneceklerle, törpülenecekleri ailesi olarak siz belirlemelisiniz.
Paylaş