Paylaş
Ergenlik, vücudun en hızlı geliştiği ve değiştiği dönemdir. Her ergen bu dönemde az çok sivilce problemi yaşar. Akne (sivilce); yağ bezlerinin bir hastalığıdır, ergenlik döneminde normal olarak artan hormon seviyelerine karşı yağ bezlerinin verdiği bir tepkidir. Şiddeti kişiden kişiye göre değişir. Akne ile sivilce arasında bir fark yoktur. Yağ bezleri ve kıl kökleri aynı kanala açılır. Yağ bezleri salgıladıkları yağı bu kanala boşaltır. Ergenlikte artan yağ üretimi zamanla bu kanalları tıkar ve sivilceye neden olur.
1. Sık yüz yıkamak sivilceleri engeller mi?
Yüzü sık sık yıkamak sivilceleri engellemediği gibi cildi kurutup tahriş edebilir.
2. Sivilceler sıkılmalı mı?
Sıkılmamalıdır. Sivilceler genellikle tedavi ile iz bırakmadan iyileşir. Sivilceler şiddetli ise ya da sıkılırsa iz bırakır.
3. Burun bantları, siyah noktaları çıkarır mı?
Evet çıkarır. Özellikle cilt yumuşayıp gözenekler açıldıktan sonra daha rahat çıkar. Ancak düzenli aralıklarla uygulanmalıdır.
4. Besinlerle sivilce oluşumunun bir bağlantısı var mıdır?
Bilimsel olarak besinlerle sivilceler arasında bir bağlantı saptanmamıştır. Ancak yağlı, fast food tarzı gıdaların sivilcelerin oluşumunu artırdıklarını söyleyen hastalar mevcut. Sonuç olarak yedikten sonra sivilcelerinizi artırdığını düşündüğünüz bir gıda varsa o gıdadan kaçınmanız gerekir.
5. Güneş, sivilce tedavisinde kullanılabilir mi?
Güneşin kamuflaj etkisi nedeniyle sivilce üzerine genellikle olumlu etkisi vardır. Ancak bazı kişilerde yaz aylarında sivilcelerde artma da söz konusu olabilmektedir.
6. Sivilceli kişiler makyaj malzemesi kullanmalı mı?
Sivilceli kişilerde makyaj malzemesi veya kapatıcı kullanımını önerilmez. Bazı hastalar özellikle ergenlik çağında tek bir sivilceyle bile dolaşmak istemezler. Eğer mutlaka bir makyaj malzemesi kullanılacaksa, bu malzemelerin yağsız (oil-free) ve mineralli olmasına dikkat edilmelidir.
7. Nemlendirici ya da güneş koruyucu kullanımı gerekli mi?
Cilt yağlı olabilir ancak nemi eksiktir. Bu durumlarda nemlendirici kullanılmalıdır. Güneş koruyucu kullanımı her yaş grubu için önerilir. Kullanılacak ürünler yağsız olmalıdır.
8. Sivilce bir hormon bozukluğu mudur?
Sivilce genellikle bir hormon bozukluğu sonucu görülmez. Ergenlik döneminde sivilcelere sık rastlanır. Özellikle ergenlik sonrası adet düzensizliği ile birlikte sivilce görülen kişilerde hormon problemleri olabilir.
9. Stres, sivilceye neden olur mu?
Evet, stres sivilceleri artıran bir etkendir.
10. Jöle kullanmak sivilceleri artırır mı?
Sprey, jöle, köpük veya jel sürülürken saç çizgisi geçilmemelidir. Saç ürünleri terleme yoluyla cilde yayılarak yeni sivilceler oluşumuna neden olabilir.
11. Uzun saçlar sivilce yapar mı?
Uzun saçların cilde temas ettiği bölgede sivilce oluşabilir.
12.Şapka takmak sivilceleri artırır mı?
Şapkanın altında kalan bölgede kanallar tıkanabilir ve sivilce oluşabilir. Şapka kullanımı sırasında kapalı kalan bölgelerin sık sık havalandırılması önerilmektedir.
13. Ne zaman doktora başvurulmalı?
Paylaş