Paylaş
Cilt lekeleri olan hasta sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Hastanın yaşı, cilt rengi, yaşadığı bölge, hastalıkları, kullandığı kozmetik ürünler ve kullanmak zorunda olduğu ama kullanmadığı tıbbi kozmetikler lekelerin değerlendirilmesinde önemlidir.
En sık görülen cilt lekesi gebelik maskesi olarak da adlandırılan melazmadır. Daha çok genç kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de görülebilmektedir. Östrojen hormonu ile bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Hamilelikte daha sık görülmesi bu görüşü desteklemektedir.
Özellikle paraben içeren kozmetik ürün kullanımı dikkati çekmektedir. Paraben adı verilen maddenin ciltte östrojen gibi davrandığı ve lekelenmeye yol açabileceği savunulmaktadır. Gereksiz yapılan peeling ve lazer uygulamaları da lekelenme nedenleri arasında olduğu düşünülmektedir.
Yaşlı insanlarda yüzde ve el üstünde lekelere sık rastlanmaktadır. Bu lekeler karaciğer lekeleri olarak adlandırılsa da aslında iç organ hastalıkları ile ilişkisi yoktur. Beyaz tenli insanlarda daha sık görülmektedir. Derinin yıllar içinde aldığı güneş hasarları ile ilişkilidir. Kanserleşme eğilimi göstermezler.
Güneş yanıkları sonrası ciltte su toplaması ve ardından lekelenme olabilir. Daha çok omuzlarda görülen bu lekelerin olması kişinin deri kanserine yatkın olduğunun göstergesi olabilmektedir.
Seboreik keratoz olarak adlandırılan orta yaş ve üstü kişilerde deriden kabarık, pütürlü yüzeyi olan lekeler de sık görülmektedir. Kazındığı zaman üstü dökülmekte ama kısa süre sonra tekrar ortaya çıkmaktadır. Özellikle çıkarken kaşınması en sık karşılaşılan problemdir. Çok sayıda çıkan seboreik keratozlar bazı iç organ tutulumlu kanserlerin belirtisi olabilmektedir. Ancak bu lekelerden kanser gelişme riski yoktur.
Benler de en sık görülen cilt lekelerindendir. Benler yüzeyde ne kadar kabarıksa ve rengi açıksa o kadar iyi huyludur. Ancak doğuştan, deriden kabarık bir ben türü vardır. Bu benden deri kanseri gelişme riski çok fazladır.
Benlerden kanser gelişme riski sanılanın aksine çok azdır. Ancak bir insanın çok benli olması o kişinin deri kanseri geliştirme riskinin fazla olduğunu göstermektedir.
Cilt lekelerinin tedavisinde güneşten korunmak önemlidir. Cilt lekeleri değerlendirilirken wood lambası ile muayene edilmesi, lekenin derinliği açısından önemli bilgi vermektedir. Leke tedavisi planlanırken lekenin türü ve derinliği çok önemlidir. Yüzde fırça ile sürülmüş gibi görülen melazma türü lekelerde tıbbi tedavi başlamak gerekmektedir. Özellikle deri rengi koyu olan insanlarda peeling, lazer tedavilerinden kaçınılmalıdır. Bu tedavi sonrasında da cilt lekelenmeye meyilli olduğundan yeni lekeler oluşabilmektedir. Özellikle yaz aylarında uygulanabilen leke mezoterapisi bu tür lekelerde güvenli ve etkili bir yöntemdir. Son yıllarda bıyık bölgesine yapılan sir ağda sonrası görülen lekelenmede de etkilidir.
Yaşlılık ve güneş yanığı sonrası görülen lekelere dondurma, lazer tedavileri uygulamak gerekmektedir. Bu lekelerde tıbbi tedavi uygulamak doğru değildir.
Cilt lekelerinin doğru yöntem seçildiğinde tedavi edilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.
Paylaş