Filiz Ak
Filiz Ak
Filiz Ak

Rahmin alınması cinselliği etkiler mi?

Kadınların aklını karıştıran bu sorunun yanıtını uzmanından aldık.

Haberin Devamı

Pek çok nedenden dolayı rahmin alınmasını bayanların büyük çoğunluğu, ‘kadınlık’ özelliğinin yitirilmesi ile özdeşleştirirler. Hatta doğurganlık özelliğini kaybettikten sonra cinsel olarak da aktif olamayacakları yanılgısına düşerler. Peki, rahmin alınması gerçekten de düşünüldüğü gibi cinselliği olumsuz yönde etkiler mi? Operatör Doktor Filiz Ak, merak edilen bu soruya açıklık getirdi.

Ameliyatla rahmin çıkarılması sık yapılan bir operasyon türüdür. Genellikle yumurtalıklarda oluşan kist veya tümör nedeniyle rahim, yumurtalıklarla birlikte çıkarılır. Sadece rahmin alınmış olması, kadının adet görmesini sonlandırır ancak yumurtalıklar, hormon salgılamaya devam edeceği için hormonal ve fiziksel olarak menopoz etkileri görülmez. Yılda bir kez hormon tahlili yapılarak bu süreç takip edilebilir.

HASTA PSİKOLOJİK OLARAK AMELİYATA HAZIRLANMALI

Rahmin alınması, tek başına veya yumurtalıkla birlikte yapılacaksa, hasta mutlaka psikolojik olarak ameliyata iyi hazırlanmalı, bilgilendirilmeli, ameliyat sonrası dönem kendisine anlatılmalı ve gelecekte bir kaybının olmayacağı söylenmelidir. Hatta yeteri kadar çocuk doğurmuş olan kadınlar için doğum kontrol yöntemlerinden ve onların yan etkilerinden kurtularak, daha rahat bir cinsel yaşam süreceği söylenmelidir.

Bu ameliyatın niçin gerekli olduğu, faydası ve ameliyat sonrası dönemi, kadına ve eşine iyi anlatılmalıdır. Doğru endikasyonla, çok iyi bir ameliyat yapılmış bile olsa, kadın, ameliyat sonrası dönemde psikolojik olarak bunalıma girerse, hekim başarısız bir durumla karşı karşıya kalır. Sürekli olarak “Neden adet olamıyorum?” diyen bir hasta hem kendini hem çevresini hem de doktoru üzer.

RAHİM ALININCA CİNSEL HAYAT BİTER Mİ?

Sonuç olarak sadece rahmi alınmış olan bir kadının adet görmeyeceği fakat yumurtalıkları alınmadığı için hormonlarının çalışmaya devam edeceği kendisine söylenmelidir. Yılda bir kez ultrasonografi ile yumurtalıkları görüntülenmeli, hormon profili yapılarak izlenmelidir. Eğer hastanın rahmi yumurtalıklarla birlikte alınmışsa hem adet kanaması olmayacağı hem de menopoza girileceği anlatılmalıdır. Bu gruptaki kadınlar ise yılda bir kez kontrole gitmeli, vajinada kuruluk veya enfeksiyon olup olmadığına bakılmalı, gerekiyorsa bu durum tedavi edilmelidir. İster yumurtalıklarla birlikte isterse tek başına rahim alınmış olsun, bu ameliyatın cinsel yaşama olumsuz bir etkisi yoktur.