Paylaş
Kış hastalıkları deyince aklımıza daha çok nezle, üst solunum yolu infeksiyonları ve gribal infeksiyonlar gelir. Kışın güneşin az oluşu, hava soğuk olduğundan kapalı mekanların fazlaca kullanılması, dolayısıyla kalabalık ortamlarda olmak bu hastalıkların hızlıca bulaşmasını kolaylaştırır. Hamilelik tek başına bu hastalıklara yakalanmak için risk oluşturmaz ama, yakalanınca iyileşme süresi uzayabilir, eğer bağışıklık sistemi zayıf ise orta kulak iltihabı ve akciğer iltihabı gibi komplikasyonlara yol açabilir.
1. Kışın, salgın hastalık dönemlerinde kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak olmalıdırlar.
2. Doğru ve yeterli beslenmeye özen göstermelidirler. Soğan sarımsak ve mevsim sebzeleri, kırmızı et ve omega 3 zengini balık yemeye çalışmalıdırlar.
3. Eğer gebelikle birlikte kalp, tansiyon diabet vb . hastalıklar varsa kadın doğum uzmanı ve iç hastalıkları uzmanı birlikte takip etmelidir.
4. Evler sık sık havalandırılmalı güneşli kış günlerinde yürüyüşler yapılmalıdır. Bu, hem stresi iyi yönetmeye hem de bağışıklık sistemini güçlendirmeye faydalıdır.
5. Hamilelerde anemi varsa tedavisine önem verilmelidir.
6. Nezle ve gribal durumlarda antibiotik kesinlikle alınmamalıdır.
7. Hamileler için kış aylarında en iyi tedavi istirahattir.
8. Bol bol sıvı alınmalı, ıhlamur tarçın karanfil üçlüsünden destek alınmalıdır.
9. Yatak odalarında hava nemlendirilmeli, burun tıkanıklığına karşı tuzlu su okyanus suyu gibi damlalar kullanılmalı, yatarken baş yüksekte tutulmalıdır.
10. Boğaz ağrısı için pastil, adale ağrısı için parasetamol kullanılabilir.
11. Hamileler, kış hastalıklarından korunmak için Vitamin B ve C alabilir.
12. Komplikasyona yol açmadığı sürece nezle grip bebek açısından risk oluşturmaz. Öksürme ve hapşırma bebeği rahatsız etmez.
13. Ancak öksürük ateşle birlikteyse derhal doktora başvurulmalıdır.
[fotogaleri=949]
Paylaş