Ferin Batman
Ferin Batman
Ferin Batman

Menopoz döneminde yoğurdun önemi

Sağlıklı bir menopoz dönemi için ne kadar yoğurt tüketilmeli?

Haberin Devamı

Kalsiyum, protein, B12 ve B2 vitaminleri ile fosfor açısından zengin bir besin olan yoğurdu, özellikle menopoz döneminde olan kadınlara tavsiye eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman, bunun nedenlerini anlattı.

“Araştırmalara göre; menopoz dönemi ve sonrasında ki kadınların besin gereksinmesi genç kadınlarınkinden farklıdır ve menopoz sonrası yoğurdun, daha çok tüketilmesi en ciddi rahatsızlıklarından kemik erimesini önlemektedir.”

Kemik erimesi tehlikesi

“Kemik erimesi yani Osteoporoz, kemiğin azalması ve yapısının değişmesiyle kolay kırılabilir hale gelmesidir. Sessiz ve sinsi bir hastalıktır. Genellikle kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan bu hastalığa yakalanmamak için yapılması gerekenler çok basittir: Her gün yeterli miktarda süt ürünleri almak, spor yapmak ve özellikle kış aylarına girdiğimiz şu günlerde en az 10 dakika güneşe çıkmak…

Haberin Devamı

Kadınlarda östrojen denilen hormon kemiklerin yıkımını önlemektedir. Menopoza girilmesiyle birlikte, bu hormon azalır ve kemik erimesi artar. Yeterli kalsiyum almayan, güneşe yeterince çıkmayan kişilerde, kemik kitlesi azdır. Menopoz sonrası da kolaylıkla kaybedilir. Östrojen düzeyindeki değişimin yanı sıra idrarda kalsiyum atımındaki artış bağırsaklarda kalsiyumun etkin olarak emilmesindeki azalma ve diyet ile yeterli kalsiyumun alınmaması kemik kaybının nedenleri arasındadır.

Kalsiyuma sadece kemikler ihtiyaç duymaz. Kas, kan, damar, kemik, diş, kalp, sinir gibi vücudun tüm bölgeleri için kalsiyuma ihtiyaç var. Üstelik bu gereksinim ömür boyunca devam eder. Doğru tercihler yaparsanız yiyeceklerle ihtiyacınız olan kalsiyumu alabilirsiniz. Yeterli kalsiyum almazsanız, vücudunuz fonksiyonlarını sağlaması için gerekli olan kalsiyumu kemiklerden sağlar. Bu da kemiklerin zayıflamasına neden olur.

Besinlerden, ya da takviye yolu ile yeterli miktarda kalsiyum almak kemik erimesini önlemenin en etkili yoludur. Kalsiyumu en kolay, süt ve yoğurt, peynir, dondurma gibi süt ürünlerinden alabiliriz. Deniz ürünleri, maden suyu, pekmez, susam, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, badem gibi kuru yemişler, kurutulmuş meyveler de kalsiyum açısından zengindirler. Bu besinlerin çocukluktan itibaren, her gün belirli miktarlarda tüketilmesi gerekir.”

Ne kadar yemeli?

“Kalsiyum mineralinin ana kaynağı olan süt yoğurt grubundan her gün 3-4 porsiyon tüketilmelidir. 1 porsiyon süt grubu = 1 su bardağı az yağlı yoğurt veya süt veya 2 bardak ayran veya 2 karper kadar az yağlı peynir ile yer değiştirilebilir.
Az yağlı veya yağsız süt, yoğurt, peynirin yanı sıra, kılçıklarıyla yenebilen hamsi ve sardalye gibi balıklar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuru incir, kuru kayısı, fındık başta olmak üzere tüm kuru meyveler, yağlı tohumlar, brokoli, tofu kalsiyum bakımından zengin kaynaklar.”

Haberin Devamı

D vitaminini unutmayın

“Kalsiyumun tek başına çalışması mümkün değil. Kalsiyum içeren bir şeyler yiyip içtiğinizde vücudunuz bağırsaklardan kalsiyumu emer. Bunun olabilmesi için de D vitaminine ihtiyaç duyar.

Menopoz döneminde yoğurt gibi kalsiyumu yüksek besinlerin bolca yenilmesi çok önemli ama yaşlandığınızda da dimdik, kimsenin yardımına ihtiyacınız olmadan yürümek istiyorsanız bugünden önlemler almanız gerekiyor.”