Paylaş
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman’ın verdiği bilgiye göre; Menemendeki Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde, Ege Bölgesi’nde binlerce yıldır yenen yabani otlar bilimsel olarak araştırıldı ve yararları bir kitapta toplandı. Ege sofralarında binlerce yıldır yer alan bu otların yararlarını bilimsel olarak ortaya koymak üzere yapılan araştırmalarda elde edilen bilgiler “Şifalı Bitkiler” kitabında toplandı. Araştırmaya göre, şifalı yabani otlardan bazılarının yararları şöyle…
Hardal: Baş ağrısına iyi geliyor, kaynatılıp suyunun içilmesi böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı oluyor. Haşlanıp salata yapılarak ya da kavrulup yumurta ile tüketiliyor.
Isırgan otu: Akciğeri güçlendiriyor, kanseri önlüyor. Salata, kavurma ya da ıspanak gibi pişirilerek veya çiğ yenebiliyor.
Raziyane: Kalp, damar, bağırsak gibi birçok hastalığa iyi geliyor.
Rezene: Bağırsak iltihabına, gaz sancılarına iyi geliyor.
Şevketibostan: Balgam söktürüyor, bronşite iyi geliyor. Terbiyeli ve etli ya da pirinçli pişiriliyor.
Arapsaçı: Kandaki üreyi düşürüyor, burun tıkanıklığını açıyor ve cildi koruyor. Haşlanarak, kavrularak ya da etle terbiyeli pişirilerek yeniliyor.
Radika: Kas romatizması, kas uyuşması, vücut ısısının düşürülmesi ve kan şekerinin düşürülmesine yarıyor. Çiğ ya da haşlanıp salata olarak tüketiliyor.
Ebegümeci: Nefes darlığına iyi geliyor, böbrekleri temizliyor, kanın pıhtılaşmasını sağlıyor, dalak hastalıklarını ortadan kaldırıyor.
Paylaş