Paylaş
İlk altı ay anne sütü ile beslenmesi, ek besinlere zamanında başlanması aşı takvimine uygun hareket edilmesi anne sütü bebeklerin bağışıklık sisteminin temellerinin sağlam atılması yönündeki ilk yapılması gerekenlerdir. Ancak daha sonraki dönemde de bağışıklık sisteminin güçlü olması onun vücut direncini artıracaktır. Zira hastalıklara karşı vücudu koruyan bağışıklık sisteminin sağlam olmaması, özellikle çocuklarda sık tekrarlayan enfeksiyonlara sebep olur. Bu nedenle ilk altı ay anne sütü ile beslenen bebekte ek besinlere geçilmesinin ardından dengeli beslenmesi çok önemlidir. Çocuklar 18. Aya kadar anne sütü emmeye devam ederse bu onların bağışıklık sisteminin güçlü olmasına büyük katkı sağlar.
Bebeğinizin bağışıklık sistemini dengeli bir beslenme takvimi ile güçlendirebilirsiniz. Bunun için öncelikle yapmanız gereken abur cubur diye tarif edilen besinler yerine uzman tavsiyesine göre hareket etmek olmalıdır. Çocuklar genelde yaşına uygun olarak günlük 5 veya 6 öğün yemek yemelidir. Burada verilecek besinlerin kalorisinin iyi ayarlanması bir başka deyişle dengeli beslenmesi önemlidir. Bu çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle bir uzman tarafından karbonhidrat, protein, yağlar, vitamin, mineral ve eser elementlerin dengeli bir şekilde ayarlandığı beslenme programının faydasını görebilirsiniz.
Anne babalar; çocuklarının dengeli beslenmesini sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlardan çok daha olumlu sonuçlar alacaklarını unutmamalıdır. Zira kimyasal maddelerle hazırlanan her ilacın yan etkileri vardır. Bu nedenle mevsiminde tüketmek kaydıyla; içeriklerinde bulundurduğu vitaminler nedeniyle sebze ve meyveler, antimikrobiyal etkisi bulunan soğan, sarımsak, E vitamini barındıran kuruyemiş, zeytin, zeytinyağı, selenyum elementini barındıran karides, mantar, dana, kuzu ciğeri, somon ve ton balığı demir eksikliğinin giderilmesi için; kırmızı et, yumurta, pekmez, kuru üzüm, bakliyat ve probiyotik içeren yoğur, ayran, kefir gibi mayalı içecekler mutlaka tüketilmelidir.
Paylaş