Paylaş
Evlenen çiftler kadar aile büyükleri de onların bir an önce çocuk sahibi olmasını bekler. En azından bizim toplumumuzdaki gelenek bu. Çiftlerse belirli nedenlerle çocuk yapmayı erteler. Bu bazen ekonomik nedenler bazen kadının iş yaşamından kaynaklı olabilir. Günümüzde evliliklerin eski yıllara göre daha geç yaşlarda yapıldığı düşünülürse anne baba olmayı düşünen çiftlerin riskli hamileliklerin olabileceği yaş aralığını beklemeden çocuk dünyaya getirmesi sağlık açısından önemlidir.
Ancak çocuğu sadece istemek yetmez, ya da aile baskısından kurtulmak için aile büyüklerinin torun özlemini gidermek için çocuk dünyaya getirilmez. Bu sorumluluğu almaya, onun için güzel ve mutlu bir gelecek sağlamaya hazır olmanız gerekir. Bu nedenle anne adaylarının hamile kalmadan önce beslenmeden kilolarına kadar dikkat etmesi gerekenler vardır. Eğer çiftler anne baba olmaya duygusal olarak kendilerini hazır hissediyorlarsa; önce şu soruların cevaplarını vermeleri gerekir; Bebek büyütmek ve onu yetiştirmek için bu sorumluluğun altından kalkabilir miyiz? Maddi imkanlarımız bir çocuğu yetiştirmeye uygun mu? Bebek dünyaya geldikten sonra baba da dahil olmak üzere ama öncelikle annenin hayatında büyük değişiklik olacaktır. Anne adayı bu değişikliğe hazır olup olmadığının cevabını da kendine vermelidir.
Tüm bu soruların cevapları eğer olumlu ve hamile kalmak istiyorsanız öncelikle artık stresten kurtulmanız gerekir. Yaşam alışkanlıklarını değiştirme de denilen bu durumda anne adayı kendisini ve dolayısıyla karnında taşıdığı bebeği mutsuz edecek ortamlardan uzak kalmalıdır.
Hamilelik döneminde beslenme alışkanlıklarınızın da değişeceğini unutmayın. Artık kafein, eğer kullanıyorsanız sigaradan kesinlikle uzak durmanız gerekir. Alkol kullanımını da bırakmak sağlık için gereklidir. Bu nedenle hamile kalmadan önce kahve tüketimi başta olmak üzere bu tür içeceklerden uzak durun. Beslene alışkanlıklarınızda değişim için size yardımcı olabilecek bir uzmana danışmanızda fayda var. Hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında vücudunuzun ihtiyacı olan mineral ve vitaminlerin yer aldığı besinleri tüketmek önemlidir. Bu nedenle; badem, ceviz, elma, salatalık, Brüksel lahanası, pancar, limon, kuşkonmaz, avokado, brokoli, kereviz, havuç, pazı, soğan, kavun, üzüm, kayısı, armut, erik, tatlı patates, enginar, şeftali, kivi, turp, karnabahar, ıspanak ve koyu renkli diğer sebzeler tüketebilirsiniz. Ama hamilelik öncesinde şeker oranı yüksek meyvelerden uzak durulmasının tavsiye edildiğini de unutmayın.
Uyku da düzene sokulması gerekenler arasındadır. Hamile kalmaya karar verdiyseniz artık her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalmalı ve her gün en az 8 saat uyumanız gerektiğini unutmayın. Az uykunun da çok uykunun da doğru olmadığının bilinmesi gerekir.
Hamilelik öncesi egzersiz yapmaya başlamak ve bu egzersizleri hamileliğin dördüncü ayından itibaren uzman gözetiminde devam etmek hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için önemli olduğunun da unutulmaması gerekir.
Unutmayın, anne baba olmak dünyanın en güzel hissidir ancak bu hissi yaşamak için buna hazır olmak da gerekir.
Paylaş