Paylaş
Hamilelik döneminde özellikle ilk gebeliklerde anne baba adayları bu konudaki bilgi eksikliği nedeni ile strese girer. Bu stres bebeğe bir şey olma korkusundan, doğumda anneyi kaybetme, doğum sırasında bebeğin karışması gibi çokça soruyu akıllara getirir ve her bir soru bir diğerini tetikler. Bu stres yükü ise bir süre sonra kişinin psikolojisini bozar. Mutlu bir bebek için önce anne babanın mutlu olması gerektiği unutulmamalıdır. Bu nedenle anne baba eğitimleri günümüzde büyük önem taşır.
Hamilelik döneminde yapmanız gerekenler kadar doğum sonrası bebek bakımı, bebeğin emzirilmesi, üstünün değiştirilmesi, göbek bağı bakımı, banyosu, gazının çıkarılması gibi birçok konuda sizi bilgi sahibi yapacak bu eğitimler kafanızdaki bu konu ile ilgili soru işaretlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Böylece hem bebeği beklerken hem de doğum sonrası yapacaklarını bilen bir anne baba kulaktan dolma yanlış bilgilerle değil bilinçli bilimsel temellere dayanan ve bebeğin motor gelişimine katkı sağlayacaktır. Anne baba adaylarının kendilerine bebek bakımı konusunda güvenebilmeleri için bilinçli olmaları şarttır. Stresli ve panik içindeki bir birey doğru karar veremez. Bu da bebeğin gelişimine yansır. Yine bilgili olmayan bir anne baba bebek bakımı konusunda eve gelen hemen her misafirin dediğini uygulamaya kalkarak bebeği adeta deneme yanılma tahtasına çevirir ki bu çok sakıncalı bir durumdur.
Anne babaların özellikle ilk yardım konusunda bilgili olmaları hayat kurtarır. Bebekler emeklemeye başladıkları andan itibaren tehlikelere açıktır. Merak ve öğrenme duygusu onları birçok zararlı maddeye yöneltir. Bazen şeker sandıkları ilacı içerler, bazen küçük bir ihmalkarlıkla onun uzanabileceği yere bırakılan kimyasal maddeleri. Bazen de boğazına bir madde kaçabilir. Anne babaların böylesi durumlarda ilkyardım eğitimini biliyor olmaları paniklemelerinin önüne geçer. Böylesi istenmeyen durumlarda yapılacak doğru hareketin bebeğin hayatını kurtardığı unutulmamalıdır.
Özetle söylemek gerekirse; anne baba, büyükanne ve bakıcılara yönelik bu eğitimlerde ortak hedef bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak ve onu mutlu bir birey olarak yetiştirmektir. Bu nedenle gebelik döneminde başlayan eğitimlerde, hamilelik döneminde anne adayı ve bebeğin sağlıklı olması için yapılacak egzersizler, beslenme takvimi anlatılır. Egzersizler uzman eşliğinde yapılması annenin bilinçsiz bir hareket yaparak bebeğe veya kendine zarar vermesini engeller. Doğum sonrası eğitimlerde ise; Bebek bakımı eğitimi (masaj-banyo-gaz çıkartma-emzirme-uyutma), Anne ve bebek bilinçaltı terapisi, Lohusalık dönemi, 0-6 yaş zeka ve beden gelişimi, Oyuncak seçimi eğitimi, Bebek egzersizleri, Asla yapmamamız gerekenler, Bebek ilk yardım eğitimleri verilir.
Unutmayın bilinçli anne babalar sağlıklı ve mutlu bebekler yetiştirir.
[fotogaleri=3240,3130,2129]
Paylaş