Paylaş
Bebekler ağlayarak çevresi ile iletişim kurar. Bu nedenle bebek her ağladığında bir sorun olduğunu düşünmek doğru değildir. Ancak bazı durumlarda bebeklerin hiç ağlamaması da aslında size vermek istediği bir mesajı içerir.
Bebeğiniz herhangi bir rahatsızlığı olmadığı halde sürekli ağlıyorsa onu sakinleştirecek en önemli şey anne sütüdür. Böyle durumlarda bebeğinizi emzirdiğinizde onun sakinleştiğini görürsünüz. Bebeklerin doğumun ardından ilk altı ay anne sütü ile beslenmesi gerektiğini günümüzde artık herkes biliyor. Yine aynı şekilde anne sütünün faydaları da biliniyor. Bu nedenle ilk üç ay bebeğin beslenmesinde herhangi bir saat uygulaması yapılmamalıdır. Bebeğinizin acıktığını hissettiğinizde ya da o bunu ağlayarak gösterdiğinde asla saat bekleme gibi bir yanlış içine girmeyin ve bebeğiniz hemen emzirin.
Bebekler bazen güven sorunu yaşar ve bunu yine ağlayarak ifade eder. Böyle durumlarda annenin ya da babanın bebeği kucağına alması onun kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Bebekler ağladığında onu sakinleştirmenin yollarından biri de doğru yatış pozisyonudur. Bebekler annesi tarafından kucağına alındığında sütün kokusunu duyarlar ve bu onlarda bir rahatlama meydana getirir. Bebekler ilk aylarda yatırılırken anne karnındakine benzer bir pozisyonda yatırılmaları gerekir. Zira anne karnında kol ve bacakları bir yere değer ve bebek bunu dünyaya geldikten sonraki ilk dönemlerde de ister. Ayak ve kolları bir yere değdiğinde kendini güvende hissedecek bu da onun sakinleşmesini sağlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu yatış pozisyonunun sadece gündüzleri ve anne bebeğin yanındayken uygulanmasıdır. Bebeğiniz ağladığında onunla yumuşak ve sevgi dolu sözcüklerle konuşmak da ağlamasının kesilmesi için başvurabileceğiniz bir diğer yöntemdir. Kucağınıza aldığınız bebeği hafifçe sallamak da onun ağlamasını durduracaktır.
Temiz hava da sürekli ağlayan bebeklerin sakinleşmesinde kullanılabilecek bir başka yöntemdir. Eğer bebeğiniz erken doğmadıysa yani prematüre değilse ikinci günden itibaren sokağa çıkartmanızda bir sakınca yoktur. Temiz havaya çıkartılan bebekler sakinleşmenin yanı sıra evden çıkarılmayan bebeklere oranla daha az hasta olurlar.
Ağlayan bebeği susturmaya çalışmak için bu yöntemleri uygulayabilirsiniz ancak bazen ağlamayan bebekler vardır ve bu anne baba tarafından ‘ne kadar sakin’ bebek diye algılanabilir. Oysa bebeklerin ağlamaması da bir iletişim biçimidir ve bazen hastalık nedeni olabileceği unutulmamalıdır. Özellikle yeni doğan bebeklerde sarılık olması durumunda bebeğin ağlamaya gücü yetmez. Anne babanın bu ayırımı iyi yapması için rutin sağlık kontrollerini mutlaka yaptırması gerekir.
Paylaş