Paylaş
Yapılan çalışmalara bakıldığında dünyadaki birçok hastalığın nedenlerinin başında uykusuzluğun geldiği görülmüştür.
Ciddi bir sağlık problemi olan uyku bozukluklarının nedenine bakıldığına çeşitli nedenler arasında özellikle obezite ile ilişkisi olduğu görülmüştür. Giderek görülme oranı artan bu uyku bozuklarının önemli bir sağlık problemi haline gelmiştir.
Obezite ve uyku bozukluğuna bakıldığında bu iki hastalık kısır bir döngü içerisindedir.
Uyku bozuklukları mı obeziteye neden oluyor yoksa obezite mi uyku bozuklarına neden oluyor?
Bu sorunun cevabında ise bu iki hastalığın birbirini tetiklediği görülmüştür. Obezite, bireyde uyku bozukluklarına yol açıyor. Uyku bozuklukları da hem obeziteye yol açıyor hem de obezitenin derecesini artıyor. Yetersiz uyuma, kalitesiz uyku, sürekli uyku bölünmesi gibi uyku bozuklukları olan bireylerde kortizol ve leptin hormonlarının düzeyleri olumsuz etkilenir. Bu hormonların etkilenmesi bireyin kendini sürekli aç hissetmesi gibi sorunlara neden oluyor. Bu iki hastalık görüldüğü gibi birbirini tetikleyen hastalılardır. Uykusuzluk, obezitenin yanı sıra diyabet, yüksek tansiyon, kalp krizi ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. Agresif, gergin olursunuz ve depresyona eğilim artar. Uykusuzluk, gördüğünüz gibi bir çok kronik hastalığa yol açtığı gibi hem de ruhsal olarak oluşturduğu negatif durumlar ciddi anlamda yaşam kalitenizi düşürüyor. Peki, bu durum karşısında neler yapmalıyız?
Uyku bozukluğu olan bireylerde obeziteye neden olan yanlış alışkanlardan vazgeçilip doğru davranışların kazanılması temel olan yaşam tarzı değişikliği yapılması en önemli basamaklarından biridir. Bel çevrenizi mutlaka düzenli olarak ölçün. Bel çevresinde 13-15 cm’lik artış uyku bozukluğu riskini 4 kat artırdığı görülmüştür. Ayrıca uyku kalitesini artırmak için yapılması gerekenlerden biri mutlaka düzenli spordur.
Uyku problemi yaşayan hastalarıma mutlaka düzenli spor yaptırıyorum. Onlara bu uyku problemin azalacağını hatta düzeleceğimi söylediğimde ilk önce biraz tereddüt ediyorlar. Sonuç ise 2-3 hafta sonra kendileri bile şaşırıyorlar. Çünkü bu kısa süre zarfında bile hızlı bir şekilde uykularında düzelme görülüyorlar. Haftada en az 3 veya 4 defa aktif yapacağınız spor, düzenli beslenme ve ağırlık kaybı uykusuzluğunuzda büyük ölçüde düzelme sağlayacaktır.
Paylaş