Menopozdan korkmayın, önleminizi önceden alın ve bu dönemin keyfini çıkarın!
Haberin Devamı
Menopoz, kadınların yaşamında çok önemli bir dönemdir. Yaşamın her döneminde olduğu gibi menopoz döneminde de yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, sağlığın koruması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi gerekmektedir.
Menopoz döneminde östrojen hormonun azalmasına bağlı olarak vücutta istemediğimiz değişiklikler oluşur.
Metabolizma hızı düşer, yani kilo almaya yatkınlığınız artar.
Vücut yağ dokusu daha artar, yani vücut kompozisyonu bozulur.
Bel çevresinde yağ artışı kaynaklı kalp-damar ve diyabet hastalıkları artar.
Kemik mineral yoğunluğunda azalmaya bağlı kemiklerde zayıflama, osteoporoz gelişir.
Bu değişiklikler yaşamın ileriki döneminde kronik hastalıkların gelişmesine ve sağlığın olumsuz yönde etkilenmesine de neden olabilmektedir.
Ama bu döneme girilmeden önce sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilecek durumları en aza indirmemiz gerekmektedir.
Peki, olumsuz durumları azaltmak ve sağlığımızı geliştirmek için, menopoza girmeden mutlaka yapılması gerekenler nelerdir?
Haberin Devamı
Vücut ağırlığınız, 10 kg ve üstünde fazla kilonuz varsa menopozdan en az 1-2 yıl öncesinde kilo kaybedin.
Çünkü östrojen azalmasıyla menopoza girilen ilk yıl mutlaka 5-10 kg yağ artışı oluyor. Özellikle bel çevresinde olan bu yağlanma yanında diyabet ve kalp hastalığını getiriyor.
Bu hastalıkları, hem menopoz döneminde alınan kilolarda etkiliyor hem de menopoz öncesi beslenme düzeninizdeki yanlışlıklar da tetikliyor.
Menopoz öncesi kalp ve damar sağlığı için haftada mutlaka en az 1 kez balık tüketin. Haftada 1-2 kapsül de balık yağı için.
Kemik mineral yoğunluğunun azaldığı döneme hazırlık için sadece 1-2 yıl önce değil, 30’lu yaşlardan itibaren süt ve yoğurt tüketimi günde en az 3 porsiyon olmalı.
D vitamini düzeyiniz düzenli kontrol ettirin. Düzenli güneş ışığından faydalanın. Çünkü kemik sağlığında D vitamini düzeyinin iyi olması gerekmektedir.
Sigara içmeyiniz. Sigara, hem D vitamini düzeyini bozuyor, hem de C vitamini ve östrojen düzeyini azaltıyor.
Haftada 1-2 gün mutlaka kurubaklagil tüketin. Barsak sağlığı için en önemli olan bu besinler ayrıca östrojen içerirler.
Aşırı kafein tüketmeyiniz. Ayrıca aşırı kafein, kemik yıkımını arttırdığından osteoporoz oluşumuna neden olabilmektedir.
Kilo kaybını kalıcı şekilde sağlamanız şart. Detoks veya çok düşük kalorili diyetler ile sağlayamazsınız.
Kilo kaybını sağlarken mutlaka düzenli yürüyüşler yapın. Yürüyüş, sizi zayıflatırken ayrıca eklem, kalp – damar sağlığınız için önemlidir ve kan şekerinizi dengeleyecektir.
Menopoza döneminde kaybettiğiniz kiloları almamak için düzenli beslenme sistemine ve spor programınıza devam etmeniz gerekmektedir.