Paylaş
Emzirme dönemde asıl amaç, sütün verimliliğini ve kalitesini düşürmeden beslenme düzeninin oluşturulmasıdır. Ayrıca emzirmenin güzel bir tarafı da bebeğiniz için verimli süt üretirken kilo kaybı da sağlanır. Çünkü süt üretimi için vücut enerji harcar. Sağlıklı bir anne kilosuna göre ayda 1-3 kilo kadar zayıflayabilir. Şunu da bilmeniz gerekiyor, emzirme döneminde iki kişilik beslenmenize gerek yoktur. Ama bir yandan da yetersiz beslenerek zayıflamak da doğru değildir. İşte emziren annelerin bilmesi gerekenler…
1- Emzirme dönemi yoğun ve karışık geçtiği için anneler hep öğün atlar ama süt kalitesi ve verimliliği için en önemli şey öğünleri düzenli yapmaktır.
2- Demir eksikliği kadınlarda sık görülen problemlerden biridir. Bu yüzden kahvaltıda çay içmeyin. C vitamininin demir emilimini artırdığını unutmayın. Kahvaltıda bir adet mandalina veya ½ orta boy portakal tüketirseniz demirin emilimini artırırsınız. Demir kaynakları olan kırmızı et, kuru üzüm ve pekmez tüketimini aksatmayın.
3- Kalsiyum kaynakları olan süt ve süt ürünlerini, kadınlarda sık görülen kemik erimesini önlemek için mutlaka günde 4 porsiyon tüketin. Eğer inek sütü sizde gaz problemi yaparsa keçi sütü tüketebilirsiniz. Ayrıca kefir de içebilirsiniz.
4- Folik asit hem gebelik hem emzirme döneminde önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeye özen gösterin. Günde en az 1 kere yeşil salata tüketin.
5- Omega 3 doymamış yağ asidi tüketimi bebek ve anne için önemlidir. Balık tüketirken güvenilir ve taze olmasına dikkat edin. Haftada 2 gün balık tüketmeye özen gösterin.
6- Süt artırıcı komposto ve hoşafları şekersiz yapın. Taze ve kuru meyvelerin kendi doğal şekeri yeterlidir.
7- Haftada 1-2 gün tatlı tüketmek isterseniz sütlü tatlıları tercih edin.
8- Gaz problemi yaşıyorsanız yemeklerinize kimyon atın. Yemeklerden sonra rezene çayı içebilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler çiğ halde gaz problemi oluşturursa hafifçe soteleyebilirsiniz.
9- Mutlaka kahvaltıda protein kaynağı olan yumurta tüketin. Yanında ise 1-2 dilim peynir yemeniz gerekir.
10- Öğle veya akşam yemeğinin birinde mutlaka protein içeren bir yemek olsun.
11- Güneş banyosunu da unutmayalım. Anne sütünde yeterli D vitamini olmadığı için güzel, güneşli havalarda 15-20 dakika bebeğinize güneş banyosunu yaptırın.
12- Gazlı içecekler ve aspartam içeren yapay tatlandırıcılı ürünleri tüketmeyin.
13- Su tüketiminin yeterli düzeyde olmasına dikkat edin (Yaklaşık 3 litre).
14- Beslenme dışında diğer önemli konu psikolojinizin rahat olması... Burada babalara da görev düşüyor. Keyifli ama zor bir süreç olan emzirme döneminde eşinize destek ve yardımcı olun.
15- Mümkün olduğunca yürüyüşler yapın veya evde basit, zorlayıcı olmayan egzersizleri deneyin. Hem sizin ödeminizi atmanıza yardımcı olacak hem de psikolojik olarak rahatlamanızı sağlayacaktır.
Sevgili anneler besin çeşitliliğini sağlayarak yeterli ve dengeli beslenmeniz süt üretimi için yeterli olacaktır. Doğru şekilde beslendiğiniz, sağlıklı ve bebeğinizle güzel anılarınızın olacağı keyifli bir emzirme dönemi diliyorum.
Paylaş