Paylaş
Geçen hafta Şişli Etfal Hastanesi’nde doktora tezim için Endokrin Klinik Şefi saygıdeğer hocam Prof. Dr. Yüksel Altuntaş’a gittim. Sağlıklı beslenme konusunda çalışmalarını hem de hayatına uyguladığı güzel beslenme alışkanlıklarını konuştuk. Çalışma masanın çekmecesinden, poşet poşet bitkiler çıkarırken hayran gözlerle izledim. Keten tohumu, çörek otu, bitki çayları… Benim dikkatimi direkt çörek otu çekti. Çörek otunun sayısız faydalarından bahsederken nasıl kullanıldığını, hangi öğünlerde tükettiğini de konuştuk. Kalorisi çok az olan çörek otuna şimdi beraber bakalım.
Potansiyel ilaç olarak gözlenen çörek otunun birçok bilimsel çalışma ile desteklenmiş iyileştirici özellikleri bulunmaktadır. Kanseri gerileten, durduran antikanserojen olan çörek otu ayrıca şeker hastalarının şekerini dengelemekte de yardımcıdır. Kolesterolü düşürerek kalp-damar hastalıklarından koruyor. Yüksek tansiyonu dengeleyerek metabolik sendromdan korunmak için birebir özellikleri taşıyor olması, bu besinin üzerine dikkatimizi daha da çekiyor.
Çayı, macunu, yağı, çorbası, tütsüsü, kahvesi ve içeceği gibi birçok çeşitleri olan çörek otunun beslenmemizde rahatlıkla tüketebiliriz. Unutkanlığa iyi gelen çörek otunu ballı macun yapıp her sabah 1 çay kaşığı tüketerek kahvaltı soframızda yerini almalı.
Bir silme tatlı kaşığı (2 gr) bizim için yeterli olacaktır. Kalorisinin de düşük olması daha rahat tüketmemizi sağlar. Günlük miktarı, yani 2 gram çörek otunun kalorisi 7 kaloridir.
Çörek otunun bize daha fazla faydası olması için mutlaka güzelce çiğnemelisiniz ki iyi sindirilsin, vücutta emilimi artsın.
Paylaş