Paylaş
Doğada 2 tür bakteri vardır. İlki bizi hasta eden zararlı bakteriler, ikincisi ise bizler için çalışan yararlı bakterilerdir. Barsaklarımızda yaşayan yararlı bakterilere probiyotik denir. Günlük beslenmemizde her zaman fermente besinler tüketmekteyiz. Fermente besinlerde ise probiyotiklerin olması düzenli olarak vücudumuza probiyotik almamızı sağlar. Son 20 senede ciddi anlamda dikkat çeken probiyotikler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar bu bakterilerin önemini daha da almamızı sağlıyor.
Sindirimde önemli görevlere sahip olan probiyotiklerin barsaklarımız için ne kadar yararlı olduğuna okudukça daha da şaşıracaksınız. Birçok barsak sorununuzu çözebilir ve hiç olmadığı kadar iyi bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz.
Bazı durumlarda bu yararlı bakterilerin sayısı azalır ve barsak düzenini olumsuz etkiler. Bu durumlar nelerdir?
Peki, probiyotiklerin bize yararları nelerdir ve bizi nasıl etkiler bir bakalım;
Hangi besinlerde probiyotik bulunur bir bakalım;
Doğal olarak kendiliğinden probiyotik olanlar: Yoğurt, kefir, kımız gibi fermente süt ürünleri.
Daha sonradan probiyotik ürün haline getirilmiş olanlar: Probiyotik mayalar, bazı besinlere eklenerek bebek mamaları, bazı meyve suları, süt ürünleri, yoğurt ürünleri, bazı peynir çeşitleri, soya sütü ürünleri.
Ayrıca, aldığımız bazı besinlerin içerisinde bulunduğu gibi, eczanelerde yoğunlaştırılmış olarak ilaç formunda, toz ya da kapsül şeklinde de satılıyor. Hastalarımdan uzun süre kabızlık veya herhangi bir besin tükettiklerinde hazımsızlık, şişkinlik problemi yaşayanlara probiyotik tedavisi uyguladığımızda ciddi düzeyde olumlu cevap alıyoruz. Bu minik bakterilerin birçok tedavide başrol oynaması beslenmemizde daha çok yer alması gerektirdiğini gösteriyor.
Daha iyi bir barsak düzenine sahip olmak istiyorsanız, mutlaka günlük beslenmenizde probiyotik içeren besinlerin tüketimine, antibiyotik gibi bazı ilaç kullanımlarından sonra probiyotik kullanımına (ilaç-toz formu) dikkat etmelisiniz.
Paylaş