Birçok faydası olan siyah pirinç yaşlanma etkilerini azaltıyor, kanserden koruyor.
Haberin Devamı
Siyah pirinç, besleyici değeri çok yüksek olan bir pirinç cinsidir. Her ne kadar pişmemiş pirincin rengi siyah olsa da piştiğinde morumsu bir renk alır. Dünyada ‘superfood’ (süper besin) olarak adlandırılan mineral ve vitamin açısından en zengin besinler arasındadır. Antik çağlardan beri Çinliler tarafından tüketilmekte olan siyah pirinç ‘yasak pirinç’ olarak da bilinir. Yasak olarak adlandırılmasının sebebi çok az yetiştiği için sadece imparatorların yemesine izin verilmesinden kaynaklanır. Piştiğinde tane tane değil biraz yapış yapış olduğundan, Asya mutfağında daha çok tatlı olarak tüketilir.
BEYAZ PİRİNÇTEN FARKI
Siyah pirincin, beyaz pirinçten farkı dış kabuğundan ayrıştırılmamış olmasıdır. Bu sebeple vitamin, mineral, antioksidan ve lif açısından daha zengindir. Beyaz pirince oranla özellikle daha fazla magnezyum ve antioksidan içerir. Posa ve protein içeriği de daha yüksektir.
FAYDALARI
Siyah pirinç lisin ve triptofan gibi esansiyel amino asitleri içerir. Tiamin (B1), riboflavin(B2), folik asit (B9) vitaminleri ve demir, çinko, kalsiyum ve fosfor minerallerinden zengindir.
100 g siyah pirinç 8.5 g protein, 3,5 mg demir ve 4.9 g lif içerir.
Kalp damar hastalıkları, kanser ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucudur.
İçerdiği E vitamini ile beraber bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Liften zengin olması bağırsakların çalışmasını düzenler, tokluk hissini artırır ve kan şekerinin yavaş yükselmesine olanak sağlar.
Siyah pirinç gluten içermediğinden “çölyak hastaları” ve glutensiz beslenmeyi tercih edenler için önemli bir alternatif besindir.
Glutensiz ve vejeteryan beslenen kişiler için protein açısından da zengin bir seçenektir.
Beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum içermesi nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir kaynak oluşturur.
Siyah pirincin beyaz pirinçten bir diğer farkı antioksidan değerinin yüksek olmasıdır. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek yaşlanmanın etkilerini de azaltır.
NASIL TÜKETMELİ?
Garnitürlü, sebzeli, etli ya da tavuklu pilav olarak tüketebilirsiniz. Haşlayıp salatalarınıza, çorbalarınıza, dolmalarınıza ekleyebilirsiniz. Özellikle spor yapan bireyler için güzel bir kompleks karbonhidrat alternatifidir.