Paylaş
1. Potasyum, magnezyum, posa, fosfor, demir, A vitamini, C vitamini, B vitaminleri, beta karoten ve folik asit açısından zengindir. Ayrıca zengin antioksidan maddeler olan beta karoten, lutein ve zeaksantin karotenoidlerini içerir.
2. Pancara kırmızı rengini veren betalain grubu, antioksidan, anti-enflamatuvar ve detoks etki göstermektedir. Uzun süre kaynatıldığında bu antioksidan madde miktarları azalmakta ve antioksidan etkileri kaybolmaktadır.
3. Beta karoten ve folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımını destekler.
4. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir madde olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu etkisi vardır.
5. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir.
6. İçindeki nitrat maddesiyle kan basıncını düşürür, zengin antioksidan içeriğiyle kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır, LDL kolesterolü düşürür.
7. Kansızlık (anemi) tedavisinde etkilidir.
8. Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar, mide ağrısı ve ekşime sorunlarına iyi gelir.
9. İçerdiği silisyum minerali ile kas-iskelet sistemlerinin sağlığı için önemlidir ve osteoporoz riskinin azalmasına yardımcı olur.
10. Egzersiz öncesinde içilen pancar suyu egzersize dayanıklılığı ve gücü artırmaktadır.
Orta boy, koyu renk, yumuşamamış ve parlak olanları seçilmelidir.
İçeriğindeki betalainler pişirme süresi uzadıkça, besin değerlerini kaybederler. O nedenle buharda 15 dakikadan daha az, fırında da bir saati geçmeyecek şekilde pişirilmelidir.
Kırımızı pancarı taze sıkılmış suyunun yanında, çiğ ve rendelenmiş şekilde salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz. Yoğurda katıp meze olarak yiyebilirsiniz. Kurubaklagillere ve makarnaya, haşlanmış ya da çiğ olarak ekleyip garnitür olarak tercih edebilirsiniz.
Haşlanmış pancarı küp küp doğrayın. Üzerine doğranmış maydanoz, dereotu ve yeşillikleri ekleyin. Mercimek, lor, ceviz ve baharatları da ekleyip karştırın, yanında ayranla öğle ya da akşam yemeğinde keyifle tüketebilirsiniz.
Paylaş