Fatma Gönen
Fatma Gönen
Fatma Gönen

Kırmızı muzun faydaları nelerdir?

Sarısına göre daha fazla beta karoten ve C vitamini içeriyor.

Haberin Devamı

Kırmızı muz, normal muzdan daha küçük boyutlarda, kabuğu koyu kırmızı ya da mor renklerde olan bir muz türüdür. Bu renkli meyve Doğu Afrika, Asya, Güney Amerika ve Birleşik Arap Emirlikleri üreticileri tarafından ithal edilmektedir. En gözdesi Orta Amerika'da üretilerek dünya çapında satılır. Olgunlaştıkça rengi daha da koyulaşır. Marmelat, cips, çikolata, puding, bisküvi gibi ürünlerde kullanılan kırmızı muzun aynı zamanda unu da yapılır?


SARI MUZDAN FARKI NE?

Kırmızı muzun faydaları nelerdir

Tadı sarı muza yakın olan kırmızı muzda hafif ahududu, çilek ve mango aromaları da vardır. Kırmızı rengini beta karotenden alan kırmızı muz tatlı çilek tadına yakındır. Sarı muza göre daha yumuşak, kremsi yapıda ve daha tatlıdır. Kırmızı muz, içerdiği vitamin ve minerallerle sarı muza benzerdir. Potasyum, beta karoten, demir, B6 ve C vitamini içerir. Sarı muza göre daha fazla beta karoten ve C vitamini içerir.

Haberin Devamı

KIRMIZI MUZUN FAYDALARI

Kırmızı muzun faydaları nelerdir

  • Besin değeri ve enerjisi yüksek olan bu muz beta karoten, potasyum ve C vitamininden zengindir.
  • Bir orta boyu 400 mg potasyum içerir. Yüksek potasyum içeriği ile kalp kası işlevleri ve sindirim sistemi için oldukça faydalı bir besindir.
  • Günlük C vitamini gereksiniminin %15’ini karşılar. C vitamini vücudu hastalıklara karşı koruyan güçlü bir antioksidandır. C vitamini içeriğiyle kırmızı muz, vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kalp krizi ve kanser riskini azaltan bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir.
  • Posadan zengindir, günlük posa gereksinmesinin %16’sını karşılar. Posa içeriğiyle kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini azaltır.
  • Aynı zamanda yüksek miktarda B6 vitamini içerir. Zihin bulanıklığı, sinirlilik, yorgunluk, kansızlık ve uykusuzluğa neden olan B6 vitamini eksikliğine karşı muz tüketebilirsiniz.
  • Ayrıca kırmızı kan hücreleri ve protein metabolizmasını destekler. Muzun rengi ne kadar koyuysa C vitamini ve beta karoten açısından o kadar zengindir.

NASIL TÜKETMELİ?

Kırmızı muzun faydaları nelerdir

Yoğurt ve süte katabilir, kurutabilir, dondurabilir, meyve salatalarınıza ve tatlılarınıza ekleyerek kullanabilirsiniz.