Paylaş
Kadın üreme sistemi rahim, pelvis bölgesinde yer alan, üst tarafı geniş, alt tarafı dar, kaslı bir organdır. Üst bölgesinin her 2 tarafında da yumurtalıklara giden fallop tüpler yer alır. Yumurtalıklar birçok yumurta barındırır ve her ay adet döneminde bir tanesini serbest bırakır.
Tüpler döllenmiş yumurtayı yumurtalıklardan rahme taşırlar. Rahmin alt kısmına rahim ağzı (serviks) adı verilir ve vajinaya açılan küçük bir açıklığı olan dar bir kanaldır.
Tanısal Histeroskopi: Histeroskopi rahim içindeki bazı anormal durumların teşhisi için kullanılabilmektedir. Aynı zamanda histerosalpinografi (HSG) gibi bazı testleri doğrulamak amacıyla da yapılabilir.
Histeroskop bazen diğer aletler ve tekniklerle de beraber kullanılır. Mesela, kürtaj (D&C) öncesi veya laparoskopi ile aynı anda uygulanabilmektedir. Histeroskopinin kullanıldığı bazı durumlar aşağıda belirtilmiştir:
Anormal Kanama: Normal adetten uzun ve sancılı kanama, adet periyodları arası kanama veya menopoz döneminde iken kanama gibi durumlardır. Histeroskopi sayesinde doktor anormal kanamanın sebebini bulabilir ve gerekirse biyopsi alabilir.
Kısırlık: Bir çift birkaç sebepten dolayı çocuk sahibi olamıyor olabilir. Bazı durumlarda kadın kısırlığı rahmin büyüklüğü ve şekli ile ilgili bir kusurdan olabilir. Buna bir örnek bölmeli rahimdir. (ince bir doku rahmi ikiye böler) Bu gibi problemler yapılan testlerde anlaşılamayabilir ama histeroskopi ile anlaşılır.
Tekrarlayan Düşükler: Bazı kadınlar hamile kalmayı başarsalar bile, bebeklerini 20 haftalık olmadan kaybederler. Histeroskopi bunun sebebini anlamak için uygulanabilir.
Adezyonlar (Yapışıklıklar): Bazen rahimde yara dokuları ve adezyonlar oluşabilir. Bu duruma Asherman Sendromu denir. Bu adezyonlar kısırlığa ve menstural döngüde değişikliklere yol açabilirler.
Anormal Büyümeler: Bazen polip ve fibroid gibi iyi huylu büyümeler histeroskop ile teşhis edilebilir. Histeroskopi sayesinde şüpheli büyümelerden biyopsi alınır ve büyümenin kanserli olup olmadığı araştırılır.
Yeri değişmiş Rahim İçi Araç: Küçük plastik bir cihaz olan rahim içi cihazı (spiral) gebeliği önlemek amacıyla rahmin içine yerleştirilir. Bazı durumlarda bu cihazın olması gereken yeri değişir ve rahim duvarına gömülür ve histeroskopi bunun yerini belirlemek için kullanılır.
Operatif Histeroskopi: Histeroskopi belli durumları teşhis amacıyla kullanıldığı gibi, tedavi amaçlı da kullanılabilir. Örneğin; rahim içi yapışıklıklar, rahimde perde veya rahim içi miyomlar histeroskopi sayesinde alınabilirler. Bazı durumlarda histeroskopi açık karın ameliyatları yerine kullanılabilmektedir. Bu prosedür hastanelerin ameliyathanelerinde, genel anestezi altında uygulanır.
Endometrial ablasyon (rahim iç tabakasının yakılması) bazı ağır kanama durumlarını tedavi etmek amacıyla rahmin iç tabakasının yok edildiği bir prosedürdür. Bu prosedürden sonra, kadın doğurganlığını kaybeder. Bu prosedür için histeroskop lazer veya rezektoskop gibi diğer aletlerle beraber kullanılabilir.
Paylaş