Paylaş
Endometriozis, özellikle menstrual dönemde ağrıya neden olabilir. Bazı kadınlarda bu ağrı hafif ama bazıları içinse şiddetlidir. Endometriozis, kısırlığa yol açabilir.
Endometrium rahim içi tabakası bir kadının aylık menstrual döngüsündeki değişikliklere yanıt verir. Bu değişiklikler yumurtalıklardan kaynaklanan hormonlar sebebiyle gerçekleşir. 28 günlük periyodda gerçekleşen olaylar şöyledir
Adetinizin 1. günü 1. gün olarak hesaplanır. 5. gün civarı östrojen hormonu endometrium’a olası bir hamilelik için büyümesi ve kalınlaşması için sinyal gönderir. 14. gün civarı yumurtalıktan bir yumurta salıverilir. Buna yumurtlama denir. Bu süreçte kadın hamile kalabilir.
Bu yumurta rahme bağlı fallop tüplerinden birine doğru ilerler; burası spermle birleşip dölleneceği yerdir. Eğer döllenirse, yumurta rahme gider ve büyümeye başlar.
Hamileliği sırasında kadında menstrual periyod gerçekleşmez. 28. gün civarı, eğer yumurta döllenmemişse, hormon seviyeleri düşer ve endometrium dökülür, endometrium’un büyümesi ve kalınlaşması bir sonraki döngüde tekrar gerçekleşir.
Endometriozis, rahim iç tabakasında bulunan ve her ay adet kanaması şeklinde dışarıya dökülen endometrium’un vücutta rahim dışında bir yere yerleşmesidir.
Genellikle pelvis içinde şuralara yerleşir:
Endometriyal doku pelvisteki organlara saldırabilir. Nadir olsa da vücudun diğer alanlarında da görülebilir. Rahim dışındaki endometriyal doku, rahim içindeki endometriyal doku gibi hormonlardaki aylık değişikliklere tepki gösterir. Dökülme ve kanama yapar. Kanama özellikle adet döneminde ağrıya sebep olabilir.
Tedavi endometrioz’un tedavisi semptomlarınıza ve çocuk sahibi olmak isteyip istemediğinize bağlıdır. İlaç, ameliyat veya ikisi ile birden de tedavi edilebilir. Semptomlar geri gelebileceği gibi tedavi ağrının azalmasını sağlayabilir.
İlaçla tedavi ya da ağrıyı azaltmak için hormon tedavisi uygulanabilir. Hormonlar endometriyal dokunun büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
En çok kullanılan hormon tedavileri arasında; doğum kontrol hapları, gonadotropin-releasing hormone (GnRH) agonistleri, progestin ve danazoldur. Fakat birçok kadın ilaçla tedavi yöntemi ile ağrılarından kurtulamaz. Çünkü ilaçlar, ağrıya sebebiyet veren adezyonları veya yara dokusunu ortadan kaldırmaz.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL
Paylaş