Paylaş
Çiftlerin, 1 yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik oluşmaması durumu kısırlık olarak adlandırılır. Erkek kaynaklı kısırlık söz konusu olduğunda bir dizi farklı nedenle karşılaşılması mümkündür. Bu nedenlerden bazıları doğumsal, bazıları edinilmiş olabilir. Kısırlık gündeme geldiğinde genel görüş, doğuştan gelen problemlerin belirleyici olduğu yönündedir. Bu oldukça yaygın aynı oranda hatalı olabilen bir görüştür. Kısırlık yaşam tarzı seçimleri ve hatta meslek kaynaklı da olabilir.
Testis Isısını Artıran Mesleklere Dikkat
Testisler skrotum adı verilen testis torbasına yerleşmiş organlardır. Fonksiyonlarının optimal şekilde gerçekleşmesini sağlayan konumları, vücut ısısından düşük bir sıcaklığa sahip olmalarını mümkün kılar. Testis ısısı yükseldiğinde sperm üretim süreci çeşitli şekillerde etkilenir. Yüksek skrotal sıcaklıkların spermi üretecek öncü hücrelerin ölümüne ve sperm DNA hasarının artmasına neden olabildiği, sonuç olarak da sperm kalitesini azaltabildiği bilinmektedir. Uzun süre oturmayı gerektiren masa başı işlerde çalışanlar, uzun saatler araç kullananlar büyük bir risk altındadır. Aynı zamanda fırınlarda, pastanelerde ve mutfaklarda çalışan, ısısı yüksek alanlarda bulunan erkekler de meslekleri nedeniyle sperm parametrelerinde negatif bir etki yaşayabilirler.
Kimyasallara Maruz Kalınan Meslekler Kısırlık Riskini Artırabilir
İcra edilen meslekler gereği erkekler ağır metallere doğrudan maruz kalabilirler. Ağır metal niteliği taşımasa da petrol endüstrisinde kullanılan kimyasallar ve tarımda kullanılan pestisitler de kısırlık üzerinde etki sahibidir.
Ağır metallere maruziyetin sperm üretimi üzerinde olumsuz etkisi olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Örneğin kurşun hormon dengesini bozabilir, cıva sperm üretim sürecine zarar verebilir, bor ise hormonal sorunlara yol açarak semen parametrelerinin düşmesine neden olabilir. Petrol endüstrisinde çalışanlar da benzer riskler altındadır. Yapılan çalışmalar sonrası petrol sektöründe çalışan ve kimyasallara maruz kalan erkeklerin %25’inde sperm sayısında ve hareketliliğinde azalma olduğu verileri elde edilmiştir.
Maksimum Ölçüde Tedbir Alınmalı
Meslek kaynaklı erkek kısırlığının yönetilmesi ne her zaman mümkündür ne de kolay. Kimi zaman sperm değerlerinde artış elde edebilmek adına meslek değişimi de gerekli hale gelebilir. Bu noktada erken zamanda maksimum ölçüde tedbir alınması süreç yönetiminde pozitif bir etki elde edilmesini kolaylaştırır.
Paylaş