Paylaş
Bu yazımızda başta Amerikan Pediatri Derneği olmak üzere, başlıca kaynaklarda geçen ani bebek ölümü sendormunu azaltmaya yönelik bebek uyku güvenliği kurallarını bulabilirsiniz.
Bebeğinizi güvenli bir şekilde uyutabilmenin en önemli kurallarının ingilizce başharfleri A-B-C şeklinde.
A: ALONE (TEK BAŞINA), B: BACK (SIRT ÜSTÜ), C: CRİB (BEŞİK) olarak geçiyor.
A (Alone- Tek başına): Bebek, anne babası ile değil tek başına uyumalı ve yatağında yastık, yorgan, battaniye, oyuncak, korumalık vb. gibi yabancı nesneler olmamalı.
B (Back-Sırt üstü): Bebek sırt üstü yatırılmalı. Aklınıza kusarsa, boğazına kaçma riski gelebilir ama bu risk sırt üstü veya yan yatırıldığında soluk borusuna yapılan baskı sonucu oluşabilecek boğulma riskinden daha düşük. Yine de sırt üstü yatırıp kafasını sağa veya sola doğru yatırabilirsiniz. Reflü yastıkları doktor önerisi ile kullanılmalı. Tıbbi bir gerekçeniz yoksa önlem olarak kullanılması tavsiye edilmez. Ebeveynler arasındaki en büyük hatalardan bir diğeri de bebeği yüz üstü yatırmak. Özellikle yenidoğan döneminde yüz üstü yatırmanın riski olduğu biliniyor.
C (Crib- Beşik): Bebek kendi beşiğinde uyumalı. Anne baba yatağı, koltuk, kanape, yer yatağı, araç koltuğu gibi yerlerde uyutmak yine güvenlik açısından tavsiye edilmiyor. Yenidoğan bir bebek için en uygun uyuma yeri anne baba odasında kendi beşğinde uyumasıdır. Anne yanı beşik diye tabir edilen bir kenarı açık ve anne yatağına bitişik beşikler hem anne konforu hem bebeğin sağlığı ve güvenliği açısından uygundur.
Bebeğe battaniye örtmek yerine uyku tulumu tercih edilmeli. Çünkü battaniyenin bebeğin yüzünü kapatıp havasız bırakma riski var. Battaniye tercih edilecekse delikli ve hava alan bir battaniye olmalı ve omuzlarından yukarı çıkarılmamalı. Bebeğin başı ve yüzü her zaman açıkta olmalı. Yatakta kayarak battaniyenin yüzünü kapatmasını engellemek için bebeğin ayakları beşiğin ucuna değecek şekilde yatırılmalıdır.
Bebeğinizin düz kafa sendromuna yakalanmasından korkuyorsanız yüzünü sağa sola çevirebilirsiniz.
Reflü yastığı veya yan yatırma yastıklarının kullanımı tavsiye edilmiyor ve reflüyü veya düz kafa sendromunu ya da kusmayı önlediğine dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Bebek gece ve gündüz kendi yatağında uyumalıdır. Kanape, koltuk, ana kucağı, araba koltuğu gibi araçlar uzun süreli uyku için tavsiye edilmiyor.
Bebeği gün içinde birkaç dakikalığına yüz üstü yatırmak hem gaz problemine hem de düz kafa sendromuna iyi gelir ama kesinlikle bu pozisyonda uzun süre tutmayın ve yalnız bırakmayın.
Uykudan önce emzik tavsiye ediliyor ama bebeğinizi zorlamayın ve şekere batırmayın. Emzik vermeden önce emzirmeyi oturtmuş olmaya dikkat edin. Meme reddi yaşamamak için ilk haftadan verilmesi önerilmiyor.
Paylaş