Paylaş
Bir kişiyi ele alalım, size karşı hatalı davranışlarda bulunuyor, sizi kırıyor ama hiç üzülmüyor, ya da sizin duygularınızı hiçe sayıyor. Yaptığı haksızlıklar karşısında merhamet ya da suçluluk duymuyor, utanç hissetmiyor. Size karşı sözlü ya da fiziksel şiddet uygulasa bile bunun için sizi suçluyor ve bunu hak ettiğinizi düşünüyor.
Söylediği iki cümleden biri yalan oluyor, üstelik bunu gündelik hayatta da sıklıkla yapıyor ve yalanı ortaya çıksa dahi soğukkanlı davranıp, üstüne üstlük bu yalan için sizi suçlayıp yalan söylemeye devam ediyor. Kendine fazlasıyla değer veriyor, kimsenin fikrinin kendi fikrinden önemli olmadığını, kimsenin kendisi kadar akıllı, çekici, becerikli ve güçlü olmadığını düşünüyor. Kendi çıkarı için diğer insanları rahatlıkla kullanıyor. Daha çok, borç isteyebileceği ya da menfaat sağlayabileceği kişilerle dostluklar kuruyor. Karşınızda tam bir laf ebesi gibi duruyor, her sözünüze anlamlı anlamsız bir cevabı var. Üstelik bu kişi tatlı, hoş veya sempatik gözükebiliyor. Sohbetleri eğlenceli, espiri dolu ve sahte sevimlilikleriyle sizi etkilemeye hazır.
Sevgiye gelince, sevgi kelimesi onlar için çok yüzeysel, hatta çoğu zaman cinsellikle eş değer. Hedefler koyduğunu söylese bile hedefleri çoğunlukla gerçekleşmeyecek kadar büyük ve gerçeklikten uzak hedefler. Asalak yaşam tarzını benimsiyor, zengin kişilerle arkadaşlık kurup borç para istiyor ya da kendinden çok sizin para kazanıp ona vermenizi ve bunun sonucunda da belki de kumar, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılıklarına devam etmesini sağlamanızı istiyor. Üstüne üstlük şiddete de oldukça eğilimli, vuruyor kırıyor, kavgalara karışıyor ve tabi yine sonucunda hiçbir suçluluk ya da pişmanlık hissetmiyor.
Günümüzde, psikopat terimini oldukça fazla duymaya başladık. Kadın cinayetleri, fiziksel, psikolojik, cinsel istismarlar ve bunların sonucunda kendilerini, hala haklı gören yüzlerinden vicdani yük okuyamadığımız insanlar. Psikopati sözcüğü, aslında psikoloji terminolojisinde anti-sosyal kişilik bozukluğuna denk gelen bir kelimedir.
Peki, kimdir bu psikopatlar? Nasıl bu kişiyi tanıyacağız ya da hayatımızda gerçekten değer verdiğimiz ya da sevdiğimiz kişi bir psikopat olabilir mi? Bunu nasıl anlayacağız? O zaman bir psikopatın en belirgin kişilik özelliklerini sıralayalım
Bu maddeler anti-sosyal kişilik bozukluğu yani psikopatinin en belirgin özellikleridir. Genellikle erkeklerde daha çok gözlemlenmektedir.
Bu maddelerden en az üçünün o kişide gözlenmesi bize psikopatiyi düşündürür. Psikopati, kişiyi ilk başlarda sevimli kılsa bile uzun vadede böyle biriyle ilişki kurmak çok büyük zararlar getirebilir.
Eğer siz bu kişiyi düzeltebileceğinizi düşünürseniz siz de büyük bir tuzağa düşmüş olursunuz. Bu rahatsızlığın tedavisi oldukça zordur.
Genellikle bireysel terapiden çok grup terapiler daha faydalıdır. Psikoterapi ve ilaç kombinasyonu ile birlikte hareket ederek az da olsa bu hastaların tedavisinde başarılı olunmaktadır.
Ne dersiniz? Sizin de sevdiğiniz biri bir psikopat olabilir mi?
Paylaş