Paylaş
Göz çevresi bakımı öncelikle genç yaşlardan itibaren yapılmalı. En basitinden 20’li yaşlarda göz çevresinin uygun bir temizleyici ile temizlenmeli ve tonikledikten sonra uygun bir krem ile nemlendirilmeli. Bu aşamaları uygulayıp güneş koruyucu krem kullanımın başlaması, akabinde güneş gözlüğü kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Böylece göz çevresi lekeleri ve göz çevresi kırışıklıklarının önüne geçmiş oluruz.
30’lu yaşlarda göz çevresi kırışıklığı olanların tedavisi için botulinum toxin enjeksiyonları, ince dolgular, vitamin enjeksiyonları yapılabilir. Ev kullanımı için göz çevresi cildine uygun nemlendiriciler ve temizleyiciler kullanılmalıdır. Göz çevresi morluğu olanlar bunun için göz kapaklarına özel solüsyonlu kimyasal peelingler, lazer peelingler ve peelingsiz damar tedavisi yapan lazer, prp, göz çevresi mezoterapisi tedavilerinden faydalanabilirler. Göz altı çukurlanması olanalar, gözyaşı oluğu dediğimiz ‘tear trough deformitesi’ olanlar yine o bölgeye özel minik dolgu enjeksiyonları ile fayda görebilirler. İleri yaşlarda üst göz kapağı düşüklükleri, alt göz kapağı torbalanmaları olanların ise cerrahi olarak tedavi olmaları daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Gözaltı morlukları genellikle düzensiz uyku, stres, alkol ve uzun süre ekran karşısında kalma gibi aşırı yüklenmeler sonrası oluşmakla birlikte, genetik yatkınlık da bilinmektedir. Sorun, bölgenin dolaşımın bozulması ve toplanmaya uygun olan bu alanda birikimi ile birlikte oluşan koyu renkli görüntüdür. Bu alan ağrısız olmakla birlikte kozmetik açıdan sorun yaratmaktadır.
Kimi zaman enfeksiyon ve taş gibi idrar yolu ile ilgili problemlerde de olduğu gibi koyu renkli olmayan ama torbalanma sorunları da görünmektedir. Göz altı ve çevresinin koyu renkli veya mor bir görünüme sahip olması; kişinin yorgun, uykusuz, yaşlı ve depresif görünmesine yol açar. Pek çok hasta sürekli herkesin kendisine neden yorgun olduğunun hatta uyuşturucu kullanıp kullanmadığının sorulmasından oldukça rahatsız olur.
Açık tenlilerde olmakla beraber, esmer tenlilerde de daha sık rastlanılan bir durumdur. Göz çevresindeki kan damarlarının cilde yakın olması ya da yağ torbalanması nedeni ile bu damarlarda dolaşımın iyi olmaması gibi nedenlerle kan toplanması sonucu görülebilir. Ayrıca bu bölgede bulunan ciltte pigmentasyon (koyu renk oluşması) fazlalığından yani cilde rengini veren hücrelerin fazlalığından olan, en sık görülen tipidir. Sıklıkla da her ikisi birden yani hem torbalanma hem de aşırı pigmentasyon bulunur.
Paylaş