Paylaş
Ayakların en çok maruz kaldığı çatlama ve nasır gibi sorunlar, yanlış tedavi yöntemleriyle daha da içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Emine Özge Ayabakan, ayaklarda karşılaşılan sorunlarla ilgili önemli bilgiler verdi.
Yaz aylarında cildi kuru olan kişilerde, çıplak ayakla uzun süre düz zemine basılmasıyla topuk çatlakları daha sık olur. Topuktaki nasır şeklindeki kalınlaşmalar, yürümenin neden olduğu travma ile çatlayabilir. Özellikle kadınlarda menopoz döneminde çok sık rastlanır. Ayrıca uzun süre ayakta kalmak, aşırı kilolu olmak, arkası açık ayakkabılar giymek, şeker ve guatr gibi deriyi kurutan hastalıklar topuk çatlaklarına sebep olabilir.
Ayak derisindeki kalınlaşmanın en sık sebeplerinden biri de, mantar enfeksiyonudur. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları, yine topuk çatlakları nedenleri arasında sayılabilir.
Aşırı Terleme Enfeksiyona Neden Oluyor
Ayakkabının vurduğu bölgelerde, ayak formuna uymayan ayakkabıların seçimi, taban düşüklüğü ayrıca ayakların fazla terlemesi, yine nasırlara uygun bir ortam doğurur. Ayağın mikrop kapması durumlarında topukta minik çukurcuklar, soyulmalar ve çatlaklar görülebilir. Bu enfeksiyona genelde, aşırı terleme ve kapalı ayakkabılar giyilmesi sonucu rastlanır.
Nasırlı Ayaklara Ne İyi Gelir?
Nasırlar, ayak çatlamalarına bağlı oluşan yaralar son derece ağrılı olabilir. Yürümede engeller çıkarabilir. Şeker hastalarında, dolaşım bozukluğu olanlar ve yaşlılarda mikrop kaparak derin yaralar oluşabilir.
Ayakları uygun nemlendiricilerle günlük bakımın sağlanması, uygun ayakkabı ve terliklerin giyilmesiyle sorun ortadan kalkabilir. Ayak tabanlıkları ve yastıkçıkları, nasır koruyucu halka ve örtüler, parmak ayıracı kullanmak faydalı olabilir.
Çok ağrılı nasırlarda, çatlak oluşumlarında ve bu önlemler yeterli olmadığında dermatoloji doktoruna başvurulmalıdır. Gereğinde nasırlar lazer, krioterapi, koter cerrahisi ile alınması gerekebilir.
Hangi Yöntemler Nasırları Kötüleştiriyor?
Uygun olmayan tedaviler nasırı artırabilir. Örneğin; nasırların alınarak sonrasında dikiş atılması tedaviyi kötüleştirebilir ve ya iyileşme sürecini uzatır. Pedikür bir nasır tedavisi değildir. Hatta zarar verebilir. Pedikürcü, nasırla beraber, sağlıklı deriyi de alabilir. Bu da iltihaplanma ve yaralara yol açar. Doku beslenmesi oldukça azalmış olan bu hastalarda, enfeksiyonların yanı sıra, kapanmayan yaralar, ülserler, hatta kangrene yol açabilecek yaralar oluşabilir.
Eğer bir nasır veya ayak çatlamaları oluşumu söz konusuysa, hemen bir dermatoloğa başvurulmalı ve doktor kontrolünde koruyucu önlemler ve nasır tedavisi yapılmalıdır.
Paylaş