Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan

Saç tellerini koparmak beyazları artırır mı?

Stres ve genetik faktörlere bağlı olarak beyaz saç miktarı artış gösterir.

Haberin Devamı

Yaş ilerledikçe saç tellerimizin beyazlaşması her kişide rastlanan doğal bir durumdur diyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, saçların beyazlaması hızlandıran etkenlerin neler olduğunu anlattı.

Zamanla vücudumuzla birlikte saç köklerimizde de zayıflama olur. Saçımızın rengini, melanin pigmenti sağlar. Bu pigmenti yapmakla görevli hücreler olan melanositlerin zamanla sayıları azalır ve saçlarımız beyazlamaya başlar. Sıklıkla 30 yaş sonrası saçlarımızda beyazlaşma başlar. Baba ya da anneden geçen genetik özellikler erken yaşta saçlarımızda beyazlaşmaya neden olur.

Hücrelerin ürettiği hidrojen peroksit, saçın yaşlanmayla birlikte beyazlamasında önemli rol oynar. Hidrojen peroksit, yaşlandıkça saç köklerinde büyük miktarlarda toplanır ve renk pigmenti melaninin sentezine mani olur. Bu oksidatif maddenin birikimi, stres ve genetik faktörlere bağlı olarak artış gösterir.

Stresin, saçların beyazlamasını hızlandırdığı belirlenmiştir. Yoğun stres, vücudun dengesini bozarak saç proteinlerinin yapısında bozulmaya, saçların beyaz olarak çıkmasına neden olur. Sanılanın aksine saç tellerinin koparılması ise beyaz saç miktarını artırmaz.

Güneş ışınlarına maruz kalmak kıl kökündeki pigment hücrelerini hareketlendirir. Deriyi korumak için yüzeye doğru yönelme olur. Bu hücrelerden yoksun kalan kılın, zamanla beyazladığı saptanmıştır.

Saçı boyatmak erken beyazlamasına neden olur mu?

Saç boyatmak da erken beyazlamayı tetikleyebilir. Saç boyamak için kullanılan ürünlerde, renk açıcı maddeler içerir. Bu maddeler saç köklerindeki saça renk veren hücrelerin yapısını bozar. Bozulan bu hücreler saç köklerinden uzaklaşır ve geride renksiz saç kökleri kalır. Erken yaşlarda saç rengini değiştirmek, saçların yapısını da bozacaktır. Saç tellerinde beyazlaşma yoksa saçı boyamamak, ileride saçlarınızın beyazlamasını önlemek için alınabilecek en iyi önlem olacaktır.

Ateşli hastalıklar, hipertiroidi, diyabet, ciddi demir veya vitamin eksikliklerine bağlı kansızlık, yetersiz beslenme sebebiyle de saçlarda çok erken yaşlarda grileşme, beyazlaşmalar görülebilir.

Doğal saç beyazlamasından farklı olarak bir cilt hastalığı olan vitiligo da deriye renk veren melanositler, yaştan bağımsız olarak yok olmaktadır. Vitiligo tedavi edilebilen takip gerektiren bir hastalıktır.

Beyazlığı önleyen ve gideren ürünler gerçekten işe yarıyor mu?

Beyazlık giderici olarak pazarlanan şampuan, losyon gibi ürünlerin bilimsel geçerliliği olmadığı görülmüştür. Stressiz bir yaşam, vitamin ve minerallerin alındığı dengeli bir beslenme saçların beyazlama sürecini yavaşlatabilir. Pantotenik asit, B6, Biotin, E vitaminleri ve çinko, demir, selenyum gibi minerallerin dengeli alımı saç hücrelerinin melanin üretimine yardımcı olur. Bu vitaminleri içeren gıdaları düzenli olarak tüketerek gerekli olduğunda cilt doktoruna danışarak saç beyazlamasını yavaşlatabilirsiniz.