Paylaş
Normal bir yaranın iyileşmesi yaklaşık olarak üç haftayı bulur. Travma, yaranın durumu, yaş, beslenme durumu gibi faktörlerin yanında genel sağlık durumu da yaranın iyileşmesini etkileyebilir.
Kronik yaralar arasında uzun süre uzanmak ve aynı pozisyonda oturmaktan kaynaklanan basınç yaraları, varis yaraları ile diyabetik ayak ülserlerine sık rastlanır.
Ultrason gebelerde bile, birçok tanı ve tedavide yaygın olarak güvenle kullanılan işitme sınırı üzerindeki ses dalgalarıdır. Ultrason, lazer gibi fizik güçlerin yara onarımındaki etkileri deneysel çalışmalarda gösterilmiştir. Ultrason enerjisi özellikle kronik yara iyileşmesinde önemli katkısı olabilecek bir yöntemdir. Ultrason dalgalarının yararı ısıdan çok mikromasaj etkisi ve hücrelerde hareket kazandırması ile açıklanır.
Yara iyileşmesinde doku tarafından emilen ultrason enerjisinden, ultrasonun düşük yoğunlukta uygulama biçiminden yararlanılır. Düşük yoğunlukta uygulanan ultrason dalgaları dokuda minik hava kabarcıkları ve mekanik akım oluşturur. Bu etki ile oluşan hücre hareketi ve zar geçirgenliğindeki değişiklik yara iyileşmesinde olumlu etki gösterir. Ayrıca tamir hücreleri ve yeni damar oluşumunda direk olarak uyarıcı etki ettiği gösterilmiştir. Oluşan düşük akım ile uyarı verilen yaralarda, yara iyileşmesinde temel rol oynayan tamir hücrelerinin sayıca çoğaldığı, doku iyileşmesinin hızlandığı tespit edilmiştir.
Ultrason özellikle iyileşmesi güç bası yaralarında, varis yaralarında ve diyabet ülserlerinde ucuz, yan etkisi bulunmayan, etkili bir tedavi olarak tercih edilebilir.
Dermatoloji Uzm. Dr. Emine Özge Ayabakan
Paylaş