Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan

Çocukların da saçları dökülüyor!

Stres ve hormonal dengesizlikler çocuklarda saç dökülmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Saç dökülmesi stres ve hastalıkların da etkisiyle erken yaşlarda da görülmeye başladı. Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, çocuklarda saç dökülmesi nedenleri ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Küçük yaşta başlayan dengesiz beslenme, hazır gıdalar ya da B12 gibi vitaminlerin vücuttaki emilim yetersizliklerine bağlı olarak, ortaya çıkan eksiklikler çocukluk çağında saç dökülmelerine ve tırnak bozukluklarına sebep olur. Çinko, demir, D vitamini gibi vitamin ve minerallerin yetersizliği laboratuvar incelemeleri ile saptanarak uygun bir beslenme ve tedavi programı oluşturulması gerekir.

Stres çocuklarda saç dökülmesine neden oluyor

Strese bağlı olarak zayıf düşen bağışıklık sistemi, halk arasında en çok saçkıranla karıştırılan alopesi areata hastalığı için tetikleyici rol oynar. Örneğin sınav döneminde zorlanan çocuklarda yama şeklinde saç dökülmesine rastlanması bundandır. Saç kıran, tipik olarak yuvarlak boşluklar şeklinde saç dökülmesi yapar. Bu tip dökülmeler zaman içinde kendiliğinden de düzelebilirken, tüm vücut kıllarında dökülme yapan ayrı tipleri de mevcuttur. İlerleyici saç dökülmelerinde tedavi şekli ve sonuçları farklıdır. Dermatoloji uzmanları tarafından uzun süreli takiple tedavi önerilir.

Çocuklardaki saç dökülmeleri; hormonal dengesizlikler, tiroid hastalıkları sonucunda da yaşanabilir. Birçok hastalığın işareti de saç dökülmesi olabilir. Çok dikkatli takip ve tedavi gerekir. Yüksek ateşli geçirilen hastalıklar esnasında ve sonrasında da yaygın saç dökülmeleri yaşanabilir. Hastalık tedavi edildiğinde dökülmenin de düzelmesi beklenir.

Çocukluk döneminde görülen, saçkıran da denilen mantar hastalıkları yamalar halinde kabuklanmalarla başlayıp saçlarda kırılma ve dökülmeye neden olur. Mantarı olan köpek ve kedilerden yakın temasla insanlara geçebilir. Erken dönemde cilt uzmanları tarafınca ilaçla tedavi edilmesi gerekir. Geç kalındığında deride hasarla birlikte kalıcı saç kaybı meydana gelebilir.

Kalıcı saç kayıpları olmaması için…

Çocuklarda da trikotilomani olarak adlandırılan, saç tellerine çekiştirmeye koparmaya bağlı saç dökülmelerine sık rastlanır. Bu durumda çocuğu gözlemek, psikolojik destek alarak takip etmek gerekir. Bunu yanında saçı sık yıkamak, sürekli fırçalamak, tokayla çok sıkı bağlamak saç dökülmesine neden olabilmektedir.

Saç dökülmesi, çocuklarda öncelikle sebebe yönelik olarak erken dönemde cilt uzmanları tarafından izlenmelidir. İlerleyen saç dökülmeleri, erişkin dönemde kalıcı saç kayıpları yapabileceğinden, tedavisinde geç kalınmamalıdır.