Paylaş
Terlemeden yaşamımızı sürdüremeyiz. Vücudun doğal bir korunma reaksiyonudur. Ter bedeni sıcak olunca serinletme ve fazla toksinleri atma, cildi nemlendirme işlevi görür. Terleme direk kokuya sebep olmaz, kokuyu koltuk altındaki bakterilerin nemle çoğalması ve yediklerimiz sebep olur.
Sosyal hayatımızda her zaman güzel kokulu olmak isteriz. Özellikle koltukaltı ve ayak terlemesi çok rahatsız edici olabilir. Deodorant veya anti-perspirantlar su ve sabun temizliğinin tamamlayıcısıdır. Bununla birlikte deodorant seçiminde çok bilinçli olunmalıdır.
Deodorantlar, ter bezlerinden salgılanan ve bakterilerin çürümesiyle meydana gelen kötü kokuyu engellerken ; anti-perspirant özelliği olan deodorantlar ter bezlerinden ter salgılanmasını azaltır yani terlemeyi sınırlandırır. Bu konuda en tartışmalı konu ter önleyici olarak kullanılan alüminyum maddesidir. Kanserojen etkisi konusu çok araştırılmıştır.
Bilimsel araştırmalarda şimdiye kadar alüminyum bileşiği içeren deodorantların özellikle meme kanserine yol açtığı konusu kesin olarak kanıtlanmamıştır. Ancak çok erken yaşlarda koltuk altı tüylerinin tıraş edilmesi sonrası sürülen antiperspirantların deriden emilerek meme dokusuna gidebileceği ve bunun meme kanseri için risk faktörü olduğu düşünülmektedir.
Ter kokusunu önlemenin doğal yolları da var. Örneğin bir litrelik 70 derecelik alkol içine birer tutam adaçayı, biberiye, bergamot çiçeği,yabani portakal çiçeği katarak bakterileri sindirebilen hoş kokulu, ferahlatıcı bir kolonya ile vücudunuzu kokudan arındırabilirsiniz.
AŞIRI TERLEMEYİ ÖNLEME YOLLARI İÇİN TIKLAYIN!
Dermatoloji Uzmanı Dr.Emine Özge Ayabakan
Paylaş