Paylaş
Yapılan değişiklik, ikinci evliliğini yapan hem erkekleri hem de kadınları kapsamakta. Yani bir kadının ilk kocasından çocuğu varsa ve ikinci kocasından da çocuk sahibi olamıyorsa tüp bebek tedavisi görebilecek. Aynı şekilde bir erkeğin ilk karısından çocuğu varsa ve ikinci karısından da çocuk sahibi olamıyorsa karısı için tüp bebek tedavisi alabilecek.
Daha önceden de tüp bebek masraflarını belirli koşullar altında SGK karşılıyordu. Ancak en önemli şartlardan biri çiftlerin önceki evliliklerinden çocuklarının olmaması gerektiğiydi. Artık bu şart kaldırıldı.
Tüp bebek tedavisi görecek çiftin mevcut evliliğinden evlat edinilmiş çocukları hariç çocuk sahibi olmaması gerekli. Kadın ve erkekten birisi genel sağlık sigortası kapsamında olmalı. 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması gerekiyor. Kadın 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olmalı. Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından belgelenmesi, uygulamanın yapıldığı tıbbî merkezin kurum ile sözleşme yapmış olması, şartları ve son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama ve en az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma şartlarından muaf olacak.
Kanuna göre bu kişiler; iç güvenlik ve asayişin korunması veya kaçakçılığın men, takip ve tahkiki konularında görevlendirilen Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli, Türk Silahlı Kuvvetler mensupları, MİT mensupları, Adli ve Askeri Hakimleri, Cumhuriyet Savcısı, Askeri Savcı, Güvenlik Kuvvetleriyle birlikte olay mahallinde bizzat görev yapan Mülki İdare Amirleri; güven ve asayişin korunmasında hizmetlerinden yararlanılması zorunlu olan ve yetkililerce kendilerine bu amaca yönelik görev verilen kamu görevlileri ve sivilleri; iç güvenlik ve asayişin korunmasında çalışan kişiler şeklindedir.
Normal sigortalılar için aranılan 900 gün GSS prim ödeme şartı ile son 3 yılda diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınmamış olması şartları bu kimseler için aranmayacak.
Ayrıca ilk evlilikte uygulanan tüp bebek denemeleri ikinci evlilikteki deneme sayılarını etkilememektedir. Yani ikinci evlilikteki tüp bebek tedavileri için ayrıca üç deneme yapılabilecek. Ancak daha fazlasını yapmak isterseniz masraflarını kendiniz karşılamak zorundasınız.
Tüp bebek tedavisi ilaçları dışında yapılacak masraf değişebilir. Uygulanacak olan bazı yöntemler, kimi kliniklerde ilave masraf olarak kişiden talep edilebilir. Hastaların bu uygulamalar için ilave ücret ödemeleri gerekip gerekemediğini kesinlikle sorması gerekmektedir.
Burada önemli olan husus tedaviye başlarken toplam ne kadar ödeneceğinin ve bu ücrete nelerin dâhil olduğunun net bir şekilde sorgulanmasıdır. Aksi takdirde tedavinin sonunda sürpriz ödemelerle karşılaşmak mümkündür.
Tüp bebek tedavisine uygun olduklarına dair sağlık kurumundan rapor alan hastaların bağlı oldukları kurum, tüp bebek tedavisi masraflarının 1.120 TL kadarlık bir bölümünü karşılayabilmektedir. Tüp bebek uygulamasının tamamlanmasının ardından tüp bebek tedavisi için alınan uygunluk raporu ile bağlı olunan kuruma bildirilerek kurumun üstlenmiş olduğu miktar adaylara geri ödenir.
Torba yasada yapılan SGK kanunundaki değişiklikle, tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisinde deneme sayısını 3’e çıkarılmaktadır.
Paylaş