Paylaş
Birçok kadının başının derdi olan migren ağrıları nedenleri bulunarak tedavi edilebilir. Migren bedeni çalıştıran otonom sinir sisteminden kaynaklanan biyoelektriksel bir hastalıktır. Sinir sistemi tanımı ile ilk aklımıza gelen beyinden vücudumuza bir ağacın dalları gibi inen ağdır. Ancak bizim iki sinir sistemimiz vardır. Otonom sinir sistemi her yerdedir. Kablo gibi sinirlere ihtiyaç duymaz.
Yaşam boyunca geçirdiğimiz iltihaplanmalar, kazalar, darbeler, ameliyatlar otonom sinir sisteminde hasarlar bırakabilir. Hasarlı bölgelerden çıkan olumsuz uyaranlar, genetik yapısı migrene yatkın kişilerde zaman zaman tüm sistemi etkiler ve migren atağını başlatır.
Sezaryenle doğum yapanlarda daha yoğun görülür
Sezaryen karın bölgesinde yapılan, ciddi bir ameliyattır. Yara iyileştikten sonra da olumsuz uyarımları çoğunlukla devam eder. Bu uyarımlar migrene kaynaklık edebilir. Migrenli hamilerde, ataklar hamilelik süresince azalsa da doğumu takip eden aylarda geri döner. Sezaryenle doğum yapmış annelerde dönüş daha yoğun olur. Ataklar doğum yapmadan öncesine oranla daha sık ve şiddetli hale gelir.
Baş ağrısı ve migren değerlendirilirken ayrıntılı bir yaşam sorgulamasıyla yapılan zaman çizelgesi çok önemlidir. Çocuğunun doğumundan sonra migren ataklarının başladığını net ifade eden hastaların büyük bir bölümünü sezaryenle doğum yapmıştır.
“Ben baş ağrısı nedir bilmezdim oğlumu doğurana kadar. Onun doğumundan sonra baş ağrılarım başladı. 5 yıldır migrenden çekiyorum. Ayda 2-3 defa başım, alnım çatlayacak gibi ağrıyor.”
“Üç yıl önce sezaryenle doğum yaptım. Doğumdan sonra bebeğimi emzirirken ilk defa çok şiddetli baş ağrım oldu. Bulantı, kusma, ishal hepsi vardı, soğuk terler döküyordum. Şakaklarım zonkluyordu. O zamandan bu yana her regl dönemimde böyle şiddetli krizlerim oluyor. Doğumdan önce başım ağrırdı ama uyurdum geçerdi.”
Baş ağrısı tek taraflı ise araştırılmalıdır
Yukarıdaki her iki anne de sezaryenin belirgin olumsuz etkisi vardır. Her ikisinin de baş ağrıları yarım değildir. Migrenli annelerde baş ağrısı tek taraflı ve ısrarla hep aynı taraftaysa farklı nedenler araştırmak gerekir ama tüm başta, alında olan baş ağrılarında jinekolojik bölge akla gelmelidir.
Normal doğum, hiçbir zaman olumsuz uyaran oluşturmaz. Migrene kaynaklık edebilecek olumsuz uyarımları sezaryen, doğum sonrası takılan spiral gibi müdahaleler yaratır. Sezaryen doğumu zorunlu olmayan bir tercih olarak düşünen anneler için uyarı olacağını umut ediyorum.
İster tercih, ister zorunlu olsun sezaryenin olumsuz etkileri vardır
Ataklardaki baş ağrısının özellikleri ve zamanlama uyuyorsa sezaryen migren atağını başlatan odak olarak düşünülmelidir. Tedavide nöral terapi neredeyse tek seçenektir. Jinekolojik bölgedeki bozucu alanın nöral terapi ile düzeltilmesi bu hastalarda migren ataklarının kontrolünü sağlayacaktır.
Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Gökmen
Paylaş