Emel Gökmen
Emel Gökmen
Emel Gökmen

Hamilelikte migren ve baş ağrıları için öneriler

Bitki çayları hem bebeğinize hem size zarar verebilir!

Haberin Devamı

“32 yaşıma geldim. Arkadaşlarımın çoğu doğurdu. 7 yıldır evliyim. Eşim de, ben de çocuk istiyoruz. Migrenim haftada 2-3 defa tutuyor, migren ilaçları alıyorum. Hamile kalmaya korkuyorum. Hamile kaldığımda ne yaparım? İlaç almadan duramam ki... ”

Benzer sorular birçok anne adayının kafasında dolaşmaktadır. Migren doğurganlık çağındaki kadınlarda yaygındır. Anne olmaya aday her 3-4 kadından birinde migren vardır. Çok şiddetli migren atakları olan, sık ağrı kesici kullanan anne adayları hamile kalmaya korkarlar. Migrenli olanlar ağrılarının ilaçsız geçmeyeceğini hatta ilacı almakta biraz gecikmelerinde hastanelik olduklarını da bilirler.

Hamilelik yenileyici bir süreç

Hamilelik beden için yenileyici bir süreçtir. İyi haber bu dönemde baş ağrılarının % 70 oranında azalmasıdır. Özellikle, ilk üç aydan sonraki dönemde migren atakları tamamen kaybolabilir. Geriye kalan %30’un bir bölümünde ataklar biraz azalır, bazılarında ise aynen devam eder. Çok daha azında artar. Çok nadiren de hamilelikte baş ağrısı başlayabilir.

Haberin Devamı

Hamilelikte migren ve baş ağrılarının tedavisi

“9 haftalık hamileyim ve ıstırap çekiyorum. Her gün başım ağrıyor, midem bulanıyor. Hamile olmadan önce de başım çok ağrırdı. İlaç içerdim, geçerdi. Doktorum verdiği ağrı kesiciden günde 4-5tane alıyorum, bana mısın demiyor. Eskiden migrenim tuttuğunda ilaç almayı geciktirirsem kusardım. Şimdi, hem baş ağrımın etkisiyle hem de hamilelik yüzünden sürekli kusuyorum. Kâbus gibi yaşıyorum. 9 ay nasıl dayanacağım diye düşünüyorum…”

Böylesine çaresiz kalan hamile anne adayları için de çözüm var.

İlaç dışı tedavi yöntemlerinden yararlanın

Hamilelikte basit birkaç ilaç dışında ağrı kesici kullanımı sakıncalıdır. Basit ağrı kesiciler, buz uygulama, baş ve boyuna masaj benzeri uygulamalar kısmen rahatlatır. Birçok migren ilacını hamilelikte kullanamazsınız ancak tedavi olabilirsiniz. Hamilelikte ilaç dışı tedavi yöntemlerinden faydalanmak gerekir. Migreni geçirdiğini iddia eden pek çok yöntem olsa da gebelerde ağrıyı kontrol etmede etkili, bebeğe ve anneye yan etkisiz yöntemler tercih edilmelidir. Uygulayıcı hekime bağlı değişse de az miktarda, dengeli, uygun yere yapılan nöral terapi birkaç seansta hamilelerdeki migreni kontrol altına alabilmektedir. Cilde yapılacak küçük procain içeren (çok kısa etkili lokal anestezik) iğnelerle yapılan tedavi yan etkisizdir. Kullanılan az miktardaki ilaç bebeğe zarar vermez.

Haberin Devamı

Akupunktur tercih edilebilir

Hamilelik döneminde kolay ve kısa sürede etkisini gösteren en uygun tedavi nöral terapi olsa da ülkemizde yaygın bilinmemektedir. İkinci seçenek olarak akupunktur yapılabilir. Her iki tedavide de yoğun, can yakıcı uygulamalar yapılıyorsa hekiminizi değiştirmeniz düşünülebilir. Gebe kadının bedeni tedaviye kolay cevap verir, çok yüklenmemek gerekir.

Bitki çaylarına dikkat

Hamilelerin özellikle, aslında tüm hastaların dikkat etmesi gereken bir konu ise bitkilerle tedavidir. Bitkisel ilaçlar doğal kabul edilir, bir ya da birkaç bitkiyi karıştırıp her gün içmek zararsız gibi görünse de hem size hem bebeğinize zarar verebilir. Migren bioelektriksel bir hastalık olduğu için bitkilerle, ilaçlarla tedavisi pek mümkün olmamaktadır. Birçok ilaç bitkilerden elde ediliyor, birçok bitkinin bilgisi homeopatik ilaç olarak kullanılıp kullanan kişi de birçok şeyi değiştirebiliyor. Bitkileri kullanırken ilaç kullanımından daha fazla dikkat etmek gerekir. İlaçların çalışmaları yapılmış potansiyel etkileri belirlenmiştir. Her gün aldığınız bitki çayının size ve bebeğinize ne zararlar vereceğini bilemezsiniz.

Haberin Devamı

Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Gökmen

HAMİLELİKTE İLK HAFTA