Paylaş
Çocuğunuzun diş bakımı için küçük, çocuk boyutlu, yumuşak kıllı bir diş fırçası seçin. Fırçayı fırçalamadan önce birkaç dakika ılık suya batırmak kılları daha da yumuşatabilir. Çocuklar için özel macunlar kullanabilirsiniz. Bunun için diş hekiminizden destek almalısınız.
Çocuğunuzun dişlerini günde iki kez fırçalayın, hem sabah hem de yatmadan hemen önce. Bu zamanın önemli kısmını arka azı dişlerine yoğunlaşıp 2 dakika fırçalayarak geçirin. Bu, boşlukların genellikle ilk kez geliştiği alandır. Bu sırada çocuğunuza arada fırçayı kullandırabilirsiniz. Diş fırçasını her 3 veya 4 ayda bir veya aşınma belirtileri varsa daha erken değiştirin. Diş fırçasını asla başkalarıyla paylaşmayın.
Diş hekiminize çocuğunuzun florit ihtiyacını sorun. İçme suyunuz florlanmamışsa, florür takviyesi veya florür tedavisi gerekli olabilir. Diş hekiminizden diş macunları hakkında bilgi alın. Macunlar, arka dişlerin çiğneme yüzeylerini dolduran ve onları diş çürümelerine karşı koruyan özellikte olmalıdır.
Çoğu çocuk 6 ya da 7 yaşlarına kadar dişlerini fırçalamak ya da diş ipi kullanmakta olan koordinasyondan yoksundur. Bu zamana kadar, çocuklara dişlerini fırçalamayı öğretmenin en iyi yolunun örnek olmak olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun dişlerinizi fırçalamanızı izlemesine izin vermek, bu ağız hijyeninin önemini öğrenmesine yardımcı olur.
Florür, vücudumuza doğal yollarla girer. Su şebekesinden kullandığımız su, soda, şarap, işlenmiş gıdalar, hazır çorba, soslar ve bebek mamaları florür içerir. İster istemez birçoğuna maruz kalırız.
Yetişkinlerde %50, bebeklerde %15-20 florür miktarını böbrekler sayesinde dışa atsak da, fazla florür kemiklerde birikerek eklem rahatsızlıklarına sebep olur ve bağışıklık sisteminde direnci düşürür.
Yapılan araştırmalarda vücuda fazla yüklenen florürün, sperm kalitesinde, IQ seviyesinde ve melatonin salgısında düşüşe neden olduğu kanıtlanmıştır. Kurşun emilimini, tümör ve kanser oranını artırır; tiroid fonksiyonunu düşürür, kolajen sentezini bozar. Katkı maddelerinden ne kadar uzak kalıyorsak, diş sağlığımız için kullandığımız ürünlere de bir o kadar dikkat etmeliyiz.
Şekerli, rafine gıdaları hayatımızdan çıkaralım. Şebeke suyunu yemeklerde ve içeceklerde kullanmayalım. Doğal gıdalarla beslenmeye gayret edelim, hazır gıdalardan kaçınalım.
Paylaş