Elvan Odabaşı
Elvan Odabaşı
Elvan Odabaşı

Ekmeksiz oruç tutmayın!

Tam tahıllı ekmek tüketmek sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Ramazan ayında ekmek tüketmenin önemine vurgu yapan Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, sahurda ekmek yemenin gün boyu tok tuttuğunu belirtti. Kanar, sindirim sisteminin rahat çalışması için ise tam tahıllı ekmek tüketmek gerektiğinin altını çizdi.

Sofralarımızın ve sağlığımızın baş tacı olan ekmek özellikle ramazan ayında çok daha fazla önem kazanıyor. Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, iftar ve sahurda ekmeğin önemine vurgu yaparak “Ekmeksiz oruç tutmayın” dedi. Kanar,  "Uzun yaz günlerine denk gelen ramazan ayında, günü zinde geçirmek, iftar vakti iştahınızı kontrol etmek, sahurda yedikleriniz ile tok kalmak istiyorsanız ramazan sofralarının en değerli besininin “ekmek” olduğunu unutmayın" şeklinde konuştu.

TAM TAHILLI EKMEK TERCİH EDİN

Tam buğday, tam çavdar, çok tahıllı gibi tam tahıllı ekmek çeşitleri ramazan ayı için en doğru tercihler. Çünkü tam tahıllı ekmekler sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlıyor.

İFTARA 1 DİLİM EKMEĞİ UZUN UZUN ÇİĞNEYEREK BAŞLAYIN

İftar öğününe bir dilim ekmeği uzun uzun çiğneyerek başlamak gerekiyor. Böylece beyne çok daha çabuk tokluk sinyali gidiyor ve bu bir dilim ekmek öğün boyunca çok daha kontrollü besin tüketilmesini sağlıyor.

"RAMAZANDA KİLO ALIR MIYIM" KORKUSUNDAN EKMEK YİYEREK KURTULUN

Ramazan ayında sizi kilo almaktan koruyan besin yine ekmek. Tam tahıllı ekmek çeşitleri hem iştah yönetimine destek oluyor hem de zengin vitamin ve mineral içeriği ile metabolizmayı hızlandırıyor.

PİLAV VE HAMUR İŞİ YERİNE EKMEK TÜKETİN

Hem iftar hem sahur öğününde 2-3 dilim ekmek tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Öğünlerde pilav veya hamur işi çeşitleri yerine ekmek tüketmek kalori tasarrufu yapılmasına yardımcı oluyor. Bu besinlerin hepsini karbonhidrat olarak tanımlasak da özellikle hazırlanışında yağ kullanılan karbonhidrat alternatifleri kalori anlamında tabi ki ekmekten daha yüksek kaloriye sahip. 1 dilim ekmek ve 20 g pirinç aynı kaloriye sahipken, pirinç pilav olarak hazırlandıktan sonra içerisine eklenen yağ ile ekmekten en az 30 kalori daha fazla kaloriye sahip oluyor.

DİYETİNİZDE EKMEK MUTLAKA BULUNMALI

Ramazanda “Karbonhidrata hayır” demeyin! Çünkü karbonhidratsız beslenilen 1 ay demek çok ciddi kas kaybı demek ve kaybedilen her kas ağırlığı ne yazık ki tekrar yağ ağırlığı olarak geri dönüyor. Bu nedenle her zaman olduğu gibi ramazan ayında da yanlış diyetlerden ve özellikle ekmek yasaklayan diyetlerden uzak durmak gerekiyor.

EKMEK YİYEREK AÇLIKTAN VE KONTROLSÜZ TATLI İSTEĞİNDEN KURTULUN

Gün içerisinde açlık ile başa çıkılmasını sağlayan en değerli besin, sahurda tüketilecek ekmek. Aynı zamanda ramazan ayında ekmek tüketimi, kontrolsüz tatlı tüketimine karşı da koruyucu kalkan niteliğinde.

EKMEK, AÇ KALMANIN OLUŞTURDUĞU STRESE KARŞI DA KORUYUCU

Ramazanda dikkat dağınıklığı ile başa çıkmak için yine ekmeği sofralarda bulundurmak gerekiyor. İftar ve sahurda ekmek tüketmek doygunluk hissini artıracağı için gün içerisinde uzun süre aç kalmanın oluşturabileceği strese karşı da koruyucu.