Paylaş
Türk uçağının düşürülmesi, Akçakale’ye düşen bomba, tezkere krizi ve dün Suriye uçağının Ankara’da iniş yapmaya zorlanması… Gazete ve televizyon kanalları haftalardır olası bir savaş senaryosu etrafında yayınlar yapıyor. Biz yetişkinlerin psikolojisi bile tüm bu gelişmelerden olumsuz etkilenirken bir de “Savaş çıkacak mı?” sorusunu yönelten çocuklara nasıl cevap vereceğiz? Pedagog Elif İpek, Hürriyet Aile okurları için anlattı.
Yapılan yayınlardan ötürü, savaş olasılığının çocuklar tarafından da fark edildiğini belirten Elif İpek, savaşın çıkıp çıkmayacağını soran çocuklara yaşlarına uygun şekilde açıklama yapılması gerektiğini vurguluyor. “Özellikle çocuk 9 yaşından küçükse kendilerinin güvende olacaklarının altı çizilerek açıklama yapmalıdırlar. Tabii bunu yaparken savaşı onaylamamak gerekiyor. Çocuk biraz daha büyük bir yaşta ise yine yaşına uygun şekilde tüm bu sıkıntıların nasıl tırmandığı anlatılmalıdır. Bu sorunların ülkeler arasında çözülebilecek şeyler olduğu, bazı insanların canının yanabileceği ama büyük topluluklara zarar gelmeyeceği vurgulanmalıdır.”
Çocukları ana haberlerden uzak tutun
Ana haber bültenlerinde psikolojiyi olumsuz yönde etkileyecek görsel ve ses efektlerinin kullanıldığına da değinen İpek, “Arkada bayrak dalgalanıyor, acı bir müzik akıyor bir yandan. Evet, savaş zaten acı bir hadise ama uzaktan bakıp ‘Ah, tüh!’ denilebilecek bir şey de değil. Bu tür bunalım yüklü yayınları ailelerin bile izlemesi çok uygun değilken çocuklara izletmeleri hiç doğru değil. Özellikle 10 yaş altı çocuklar için çok sakıncalı” diyor ve genel anlamda haberlerdeki felaket haberlerinin sunumundaki ölçüsüzlüğüne dikkat edilmesi gerektiğini ekliyor.
Savaş algısı normalleştiriliyor
Savaş algısının, gerek çizgi film/oyun gerekse dizilerle giderek normalleştirildiğini söyleyen İpek, artık 5 yaşındaki çocukların oyun oynarken görev icabı bir sürü insanı normal bir davranışmış gibi rahatlıkla öldürdüğüne dikkat çekiyor.
Paylaş