Paylaş
Programınızda kendinize ve çocuklarınıza yer açmayı unutmayın! Kendinize zaman ayırırsanız çocuğunuzla daha eğlenceli zaman yaşayabilecek enerjiniz olur. Programınız içinde çocuğunuza yer ayırdığınızda onunla neler yapacağınızı, gelişimini nasıl destekleyeceğinizi düşünerek bir araya gelmiş olursunuz...
1-Her an bir şey öğretme kaygısında olmamaya çalışın. Birlikte yaşayarak, gözleyerek, yorumlayarak birlikte deneyimlemeye, öğrenmeye odaklanın.
2-Esnek bir plan yapın. Bir araya geldiğinizde anlık ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik yapabilirsiniz. Tabii bunu sağlayabilmek için ya yeterince yaratıcı olmalısınız ya da aklınızın bir köşesinde bir etkinlik havuzu olmalı.
3-Çocuğunuzdan öğreneceğiniz şeylerin de olduğunu unutmayın.
4-Evde bakıcı ile birlikte olan çocuklar hancı, anne babalar ise yolcu gibidir. Bir anda yaşamlarına ışınlanıp akışı değiştirmeye çalışmayın. Önce dahil olun, uygun bir zamanda (etkinliği değiştirirken) öneri sunun, önerinizi uygulamaya ikna etmeyin, sadece özendirin.
5-Akışa bırakmak zaman zaman iyidir. Fakat her zaman akışa bıraktığınızda, çocuğunuzun gelişimini destekleyemeyebilirsiniz çünkü çocuğunuz ihtiyaçlarını değerlendirip size aktaracak olgunlukta değildir. Onun sahibi, patronu, rakibi değil rehberi olduğunuzu unutmayın. Yaşının ve çocuğunuzun özelliklerine göre aktiviteler yaptırmaya çalışın. Üretmekte zorlanıyorsanız bir uzmandan gelişim takibi ve desteği alın.
6-Günlük yaşantınıza entegre edin. Yaşını göz önünde bulunduracak şekilde yardım isteyin. Yemek masasını hazırlama, salata yapma, alışverişe çıktığınızda listeyi takip etme, araçta yardımcı sürücü olma gibi görevler önerin.
7-Sanat etkinlikleri (dans etmek, kil veya oyun hamuru yoğurmak, pişirebilir hamurlardan heykel yapmak, farklı boyalar ve farklı teknikleri ile resim çizmek, öykü yazmak gibi), spor etkinlikleri (açık alanda spor, yürüyüş, evde yastıklar, sandalyeler ile parkur oluşturmak gibi), bilimsel etkinlikler (deney yapmak, dış dünyayı ve doğayı gözlemek gibi), bilişsel etkinlikler (bir etkinlik kitabı takip etmek, bulmaca çözmek gibi) için günler belirleyin.
8-Birlikte geçirdiğiniz zamanlarda çocuğunuzu dinleyin, gözleyin. Böylece çocuğunuzun tercihlerini, kendini ifade biçimini, ilgilerini, güçlü ve desteklenmesi gereken gelişim alanlarını tanımış olursunuz. Gözlemleriniz sonucunda karar vermek için acele etmeyin. 1 gözlem sonuç vermez, bir kaç gün veya hafta aynı şeyi takip etmek gerekebilir. Gözlemlerini eşiniz ile paylaşın, böylece emin olabilirsiniz.
9-Amacınız ona hizmet ederek onu büyütmek değil, kendinizi ona adamayın ki; birlikte yaşamayı öğrenebilsin. Ona saygı duyarak ‘ben’ olmasına ve kendinize saygı duyarak ‘biz’in içinde olmasına destek olun.
10-Bilgi çağının çocuklarının çok farklı yapılarının ve ihtiyaçlarının olduğunu, bu çocuklara sezgisel olarak veya anne babanızdan öğrendiğiniz yaklaşım ile ulaşmanın yeterli olmayacağını unutmayın!
11-Keyif almaya bakın!
Paylaş