Paylaş
Zeka gelişimini desteklerken, çocuğun tüm gelişim alanlarına dair bilgi sahibi olmak, bir gelişim uzmanı ile birlikte çocuğunuza özel değerlendirmeler ve düzenlemeler yapmak yerinde olur. Kitaplardan edinilen temel bilgiler ve yaşıt çocuk annelerinden edinilen deneyimler programınızı bebeğiniz için özelleştirmez fakat destek olabilir. Gelişim döneminden haberdar olmanız, tüm gelişim alanları üzerinden zekayı desteklemenize yardımcı olacaktır.
BEBEĞİNİZİN ZEKA GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEK İÇİN YAPILABİLECEKLER
4 yaşına gediğinde; resim eşlemek, 2-3 isteğinizi yerine getirmesini istemek (‘kapıyı kapatıp, kitabı verir misin?’), zıtlıklar hakkında sorular sormak (‘bu büyük, peki ya bu?’), varlıkları özelliklerine göre gruplandırmak, hikaye okuma ve şarkı dinleme etkinliklerini zenginleştirmek, basit deneyler yapmak ve yaşına uygun okul öncesi eğitim setlerini yaşantınıza sokmak yapılması gerekenler arasında.
5 yaşında; varlıkları tanımlama, özelliklerinden bahsetme, temel matematik, temel çizimler, 4-5 kelimeyi tekrar ederek papağan oyunu oynamak, kitap ve deneyleri zenginleştirmek, sıralı ve kurallı kutu oyunları oynamak, tekerlemeler öğretmek ve farklı deneyimler kazanması için bir spor ile tanıştırmak zeka gelişimi için önemlidir.
6 yaşında; resimdeki yanlışı, eksiği, istenen varlığı bulma, labirent, sudoku, varlıklardan veya kağıt üzerinde tekrar eden örüntüler oluşturma etkinlikleri, yap-bozlar yapmak, scamper farklı düşünme teknikleri üzerine çalışmak, arkadaşları ile olan iletişimi hakkında sohbet etmek, sorumluluklarını yerine getirme biçimine dair geri bildirimde bulunmak, basit problem durumlar vererek sonuçlarını kestirmeye çalışmasını sağlamak ve sonucu değiştirmek için çözüm önerileri sunmasını desteklemek iyi olacaktır.
6 yaşını tamamladığında artık beyin gelişiminin büyük bir kısmı tamamlanmış, temeller atılmıştır. Yaş ile birlikte gittikçe hızını düşürecek olan gelişim süreci artık parlatılmaya ve edinilen beceriler, altyapı opsiyonel olarak kullanılmaya başlanmalıdır.
7 yaşına geldiğinde; çocuğunuzun zeka gelişimini sürdürebilmek için birer bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlik ile tanıştırmalısınız. Okuduğunu anlama ve sayılar arası ilişkiler hakkında, günlük yaşama sindirilmiş, çeşitli etkinlikler yapmak, görünüşte pek de benzer yanı olmayan varlıklar arasında benzer yanlar bulmak, birlikte projeler yapmak, maket, origami, tangram oynamak, izlenen videoda, günlük yaşamda veya resimde görülen sıradışılıkları buldurmak, kutu ve grup oyunlarını, kitapları, bulmacaları zenginleştirmek yardımcı olacaktır.
ZEKA TESTLERİ NEYİ ÖLÇÜYOR? (TIKLAYIN)
8-10 yaşlarında; oyuncak yapımı, karşılıklı stratejik oyunlar, ilgi alanına uygun araştırma, inceleme kitapları, dikkati destekleyecek kitaplar, evcil hayvan bakımını öğretmek gibi öğretimler ile desteğinizi arttırın.
10-12 yaşlarında; zihin bilmeceleri, kelime türetme oyunları, çevrenizdeki nesnelere bakarak nasıl icat edildikleri ile ilgili fikir yürütme, matematik oyunları, sözcük bulmaca oyunları yerinde olacaktır.
Gelişim yığışmalı olarak sürer. Bir becerinin üstüne başka bir beceri, bilginin üstüne başka bir bilgi konarak gelişim sağlanır. Bu nedenle; yaşa göre derinliği değişse de uygun yaşta destek olarak kullanmaya başladığınız bir etkinlik yıllar boyunca uygulanabilir. Örneğin 6. Ayda sadece söylediğiniz sesli harfi tekrar etmesini isterken aynı etkinliği 5 yaşında 4-5 kelime ile, 7 yaş itibarı ile de bir tekerleme veya şiiri tam olarak ezberleme şeklinde sürdürmelisiniz.
Pedagog Elif İpek
Paylaş