Paylaş
Besin kaynağı dolu, %92 si su olan karpuzda A, B6, C vitaminleri yanısıra likopen, amino asitler ve anti-oksidanlar bulunur. Yağsızdır, kalorisi az, sodyum oranı düşüktür. Ortalama tatlı kasesi kadar karpuz 80 kaloridir.
Likopenin en zengin olduğu meyvedir. Likopen kapuz, domates, pembe greyfrut gibi yiyeceklere kırmızı rengi veren sağlığımız için çok önemli bitkisel gıdadır. Kalp, kemik sağlığı için yararlı olup kanserden koruyucu etkisi vardır. En güçlü iltihap önleyicilerden biridir. Karpuz olgunlaşıp kırmızılaştıkça likopen oranı artar. Beta karoten ve fenolik anti-inflamatuarlar da olgun karpuzda daha fazla bulunur.
Sitrulin karpuzda bulunan bir protein yapı taşıdır, vücutta arjinin isimli bir amino asite döner. Kalp ve damar sağlığını korur, kan dolaşımına yardımcı olur. Spor yapanlarda kas ağrısı oluşmasını engeller. Obez erişkinlerde tansiyonunu düşürür.
Karpuz kolin içerir. Kolin vücutta iltihabı baskılar. Stres, hava kirliliği, kronik hastalıklardan meydana gelen iltihap vücuda zarar verirken, kolin zararlı etkilere karşı bağışıklık sistemini düzenler.
Sıcak havada su kaybederiz. Karpuz vücudun su ve iyon ihtiyacını karşılamak için ideal meyvedir. Lif içeriği sayesinde sağlıklı bağırsak çalışmasını temin eder.
Karpuzda bulunan vitamin A,cilt ve saçın nemliliği ve canlılığı için gereklidir. Yeni elastin ve kolajen hücrelerinin oluşmasını sağlar.
Karpuzun her yerinde, yemediğimiz kabuk altındaki beyaz tabakada bile yararlı maddeler vardır.
Bebekler 8-10 ay arası kapuz yemeğe başlayabilir. İlk denemelerde diğer meyvelerin suyu ile birlikte verilmesi doğru olacaktır.
Günümüzden beş bin yıl öncesinde Mısırlıların hiyelogrif yazılarında karpuza rastlanmaktadır. Eski Mısırlılar kral mezarlarına kralın ölümden sonra beslenebilmesi için karpuz bırakırlardı.
İlk olarak Afrika çöllerinde yetiştiği sanılan bu meyve, onuncu yüzyılda Akdeniz ticareti ile Çin’e kadar ulaşmıştır. Çin bugün dünyanın en fazla karpuz yetiştirilen ülkesidir. Araplar onüçüncü yüzyılda karpuzu Avrupa’ya taşımışlardır. Amerika kıtasına Afrika’lı köleler tarafından götürülmüştür. Bugün Amerika kıtasında iki yüzden fazla karpuz türü yetişmektedir.
Karpuzda bulunan likopen yararlı olmakla birlikte günde 30 mg'dan fazla alınması halinde bulantı, ishal, karın şişkinliği yapabilir.
Potasyumu yüksek olanlar sınırlı miktarda karpuz tüketmelidirler. Çok karpuz tüketilince fazla şeker de alınmış olunabilir. 280 gr karpuzda 20 gr şeker vardır. Doğal şeker olmakla birlikte kalorisi akılda tutulmalıdır.
Karpuz, kabak ve salatalık aile grubundandır. Ot poleni alerjisi olanlarda çapraz reaksiyon ile bu yiyecek grubuna da alerji görülebilir.
Karpuz yerken damak kaşınması, gıdıklanması yakınmaları olanlar karpuzdan kaçınmalıdır.
Paylaş