Paylaş
Yeni bilimsel araştırmalar, nikotin ve tütünün gelişmekte olan ergen beyninde ciddi ve kalıcı hasar yaptığını gösterdi. İnsan beyini 25 yaşına kadar gelişimini sürdürmektedir. Bu yaştan önce nikotine maruz kalanlarda özellikle beyinin ön bölümünde zarar oluştuğu gözlendi.
Fare deneyleri ergen yaşlarında nikotine maruz kalanlarda algı, dikkat eksikliği ile dürtülerin kontrol edilmesinde güçlükler olduğunu ortaya koydu. Nikotin maruziyeti ne kadar erken başlarsa beyin zararının o kadar ciddi olduğu da anlaşıldı.
İnsan çalışmaları, ise onlu yaşlarında çok sigara içenlerde beyinin korteks tabakası denilen gri maddenin zedelendiğini gösterdi. Korteks tabakası problem çözümü, düşünme, algı, dürtülerin dizginlenmesi için önemli bir beyin bölgesidir.
Çocukluk ve gençlik arasındaki yaşam dönemi olan ergenlik, insanın ani karar verdiği, tehlikelerden kendini korumadığı, yenilik aradığı bir dönemdir. Ergen, madde kullanımına başlamaya ve bağımlı olmaya açıktır. Tütün ve nikotin ürünleri bu dönemde beyini etkilerse, ön beyin bölümünün görevi olan, karar verme, doğru yargılama, planlama, hafıza gibi işlevlerde hata olmaktadır. Ergen beyninde sinir hücreleri arasında gönderilen mesajlar kesilmekte, hücreler arası bağlar kopmakta, sinir kılıfları oluşmamaktadır.
Nikotin beyin yapısını ve işlevini değiştiren bir kimyasaldır. Sigarada, nargile dâhil diğer tütün ürünlerinde, elektronik sigarada bulunur. İçeni de dumanına maruz kalanı da etkiler.
Beyin gelişimine olumsuz etkisi bilinirken, hiç bir hamile kadının nikotine doğrudan veya dolaylı maruz kalmasına izin verilmemelidir. Annenin stres gidermek için içtiği sigara bebek beynini etkileyebilir. Hamile kadının yaşadığı evin halkı da tütün ve nikotin ürünü kullanmamalıdır. Aynı şekilde, çocukların bulunduğu evlerde, arabalarda tütün ürünü ve elektronik sigara kullanılmamalıdır. Beyin gelişimini tamamlamamış 21 yaşından küçüklere nikotin içeren hiç bir ürün sunulmamalı ve satılmamalıdır.
Paylaş