Paylaş
Tanı konan her üç kanserden biri cilt kanseri.
Güneş bizden 93 mil uzakta olmasına rağmen enerjisinden yararlanıyoruz. Işınları ise sağlığımıza zarar verebiliyor. Atmosferin ozon tabakası inceldikçe güneşin zararlı ışınlarını daha az filtre edebiliyor. Ozon tabakası %10 azaldıkça 300 bin cilt kanseri daha oluşuyor.
Çocuklarda olan birkaç ciddi güneş yanığı, ileriki yaşlarda cilt kanseri riskini artırıyor. Güneşte yanmak için ille de havuz kenarında veya plajda olmak gerekli değildir. Çocuklar açık havada ve her yerde ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korunmalıdır.
Korunmayan cilt, güneşin ultraviyole ışınları ile 15 dakika içinde hasar görür. Asıl hasar 12 saat sonra ortaya çıkar. İlk önce pembeleşen çocuk birkaç saat sonra yanmış görünebilir. Güneşte kararmak sağlıklı değildir. Yanık cilt hasarlı cilttir. Hava kapalı ve bulutlu bile olsa çocuklar korunmalıdır. Bulutlar ultraviyole ışınını durdurmaz, bazen hafif filtre eder.
Ultraviyole ışınları öğle saatlerinde daha güçlüdür ve zararlarını daha fazla gösterir. Yanık olduktan sonra tedavi yerine, yanığı önleyen tedbirler daha iyidir. Öğle saatlerinde iç ortam etkinlikleri seçilmelidir. Açık havada olmak kaçınılmazsa ağaç gölgesi, şemsiye veya tente altına sığınmalıdır. Giysiler kol ve bacakları örtecek şekilde uzun etek, pantolon, uzun kollu gömlek tercih edilmelidir. Islak kıyafetler daha az koruduğu için kuru kıyafetler giyilmelidir. Dünyada satılan bazı giysilerde ultraviyole ışınına karşı koruyuculuk derecesi belirtilmiştir.
Şapka yüz, boyun, kulaklar ve enseyi korur. Çocuklar arasında popüler olan kasket tipi şapkalar yeterince koruma sağlamaz. Geniş kenarlıklı şapkalar seçin, açıkta kalan cilt kısmını koruyucu krem ile kaplayın.
Gözlerin ultraviyole ışınına maruz kalması ileri yaşta katarakt nedenidir. Güneş gözlükleri çocuğun gözlerini ultraviyole ışınlarından koruyacaktır. Güneş ışınlarını %100 engelleyen ve gözün her tarafını kapatan gözlükleri tercih edin.
Güneş bloklayan kremler kullanın. Çocuk açık havaya çıktığında koruma faktörü en az 15 olan kremler sürün, 30 koruma faktörü tercih edilir. Çocuğun çantasında ve kendi çantanızda güneş kremleri bulundurun. Kremi kulak, burun ve ayakların üst kısmına sürmeyi de ihmal etmeyin. Çocuk yıkandığında tekrar uygulayın. Bütün bunların yanı sıra çocuğun gölgede kalmasını temin edin. Güneş kremi sürmek çocuğu istediğiniz kadar güneş altında tutabileceksiniz demek değildir.
Altı aydan küçük bebekler veya kreme hassasiyeti olan çocuklar için gölgede kalmak en iyisidir. Altı aydan küçük bebeklerin ciltleri güneşte kalmak için de krem sürmek için de çok narindir. Onları güneşte tutmamak en iyisidir. Araba camına UV filtresi koymak yararlıdır. Bebekle gezmeler sabah 10'dan önce ve öğleden sonra 4'ten sonra yapmalıdır. Geniş kenarlı şapkalar ve kol ve bacaklarını örten giysiler seçilmelidir.
Paylaş